Elektronine bankininkyste naudojasi trečdalis gyventojų

34 proc. Lietuvos gyventojų nuolatos naudojasi elektroninės bankininkystės paslaugomis. Virš pusės (54 proc.) apklaustųjų niekada nėra naudojęsi elektroninės bankininkystės paslaugomis. E-valdžios paslaugomis niekada nėra naudojęsi du trečdaliai (66 proc.) lietuvių, rašoma pranešime spaudai.

Apklausos metu Lietuvos gyventojų buvo klausiama, ar jie naudojasi ir kaip dažnai elektroninės bankininkystės paslaugomis (moka mokesčius, tvarko sąskaitas ir kt.) bei ar jie naudojasi ir kaip dažnai e-valdžios paslaugomis (pildo deklaracijas, rašo prašymus, paklausimus ir kt.).

15 proc. apklaustųjų apskritai nežino, kas tai yra elektroninės bankininkystės paslaugos, 39 proc. žino kas tai yra, tačiau niekada nėra naudojęsi šiomis paslaugomis. 5 proc. yra bandę vieną kitą kartą naudotis elektroninės bankininkystės paslaugomis, 7 proc. teigia, kad yra bandę ir ketina šiomis paslaugomis naudotis dažniau. 27 proc. apklaustųjų šiomis paslaugomis naudojasi nuolatos, reguliariai, 7 proc. mūsų šalies gyventojų naudojimasis elektroninės bankininkystės paslaugomis yra neatsiejama jų gyvenimo dalis.

Šiek tiek mažesnė dalis lietuvių naudojasi e-valdžios paslaugomis. 8 proc. teigia, kad yra vieną kitą kartą bandę naudotis šiomis paslaugomis, 7 proc. bandė ir ketina tai daryti ateityje dažniau, 14 proc. Lietuvos gyventojų nuolatos naudojasi e-valdžios paslaugomis, o 5 proc. teigia, kad tai neatsiejama jų gyvenimo dalis. Beveik penktadalis (19 proc.) apklaustųjų teigia nežinantys, kas tai yra e-valdžios paslaugos, 47 proc. žino, bet niekada nesinaudojo minėtomis paslaugomis.

Tyrimas parodė, kad tiek elektroninės bankininkystės, tiek e-valdžios paslaugomis dažniau naudojasi panaši socialinė grupė žmonių. Tai 25-44 metų amžiaus gyventojai, žmonės turintys aukštąjį išsimokslinimą, įmonių vadovai, savininkai, specialistai ir tarnautojai. E-valdžios paslaugomis dažniau naudojasi ir aukščiausias pajamas gaunantys Lietuvos gyventojai (virš 1101 Lt vienam šeimos nariui), ir šiek tiek žemesnes pajamas gaunantys asmenys (801-1100 Lt vienam šeimos nariui). E-bankininkystės paslaugomis dažniau naudojasi aukščiausias pajamas gaunantys Lietuvos gyventojai (virš 1101 Lt vienam šeimos nariui).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių