Elektrinėje – dar vienas reaktorius

Ignalinos atominei elektrinei (IAE) skaičiuojant paskutinius darbo mėnesius, valdžia nusprendė į ją investuoti dar 35 mln. litų. Elektrinėje pastatytas sudėtingas įtampą reguliuosiantis įrenginys.

Įrenginys reikalingas

Valstybinės energetikos inspekcijos vadovas Vytautas Miškinis tikino, kad nauja įranga labiausiai bus reikalinga išjungus antrąjį IAE bloką. Mat iki šiol elektros įtampą reguliavo atominės elektrinės generatoriai, o uždarius IAE nebūtų galimybės to daryti, todėl visame regione elektra būtų tiekiama nestabiliai. Elektros lizduose įtampa nuolat kistų ir sudegintų daugelį buitinių prietaisų.

"Valdomas šunto reaktorius - tai prietaisas, panašus į transformatorių. Jūsų namuose elektros lizde yra 220 voltų. Į reaktorių iš elektrinės ateina 330 kilovoltų įtampos elektra, prietaiso viduje yra magnetinės ritės, jos reguliuoja įtampą ir paskirsto po tiek, kiek kuriai linijai reikia, - įrenginio veikimo principą aiškino V.Miškinis. - Išjungus atominę elektrinę šio reaktoriaus niekas nestabdys. Jis paskirstys importuojamą ir Lietuvoje gaminamą elektrą. Elektros, kuri ateina tiesiai į Vilnių arba Kauną, įtampą reguliuoja pačios elektrinės, o uždarius IAE, jei ją importuotume iš Minsko, reikės paskirstyti čia."
Šį projektą finansavo Europos rekonstrukcijos bankas.

Naudojasi ir kaimynai

Šunto reaktorius reguliuoja elektros įtampą ne tik Lietuvos vartotojams, nes iš IAE nutiestos svarbiausios Lietuvos ir tiekti į kitas šalis skirtos elektros linijos. "Tokių prietaisų pasaulyje yra apie 20. Reaktorius automatiškai tinkle palaikys nustatytą įtampą. Tai reiškia, kad Lietuvoje išvengsime elektros svyravimo ir sumažinsime galimybę dingti elektrai", - sakė projektą įgyvendinusios Lietuvos bendrovės "Ekobana" vadovas Aleksandras Gorbačas.

Lietuvoje įrengto reaktoriaus konstrukcija yra unikali ir pasaulyje neturi analogų. Pagal užsakymą įrenginį pagamino Zaporožės (Rusija) transformatorių gamykla. Sudėtingus techninius skaičiavimus atliko Sankt Peterburgo technikos ir Kauno technologijos universiteto mokslininkai. Šis projektas pasirinktas, nes jis buvo maždaug 2 mln. eurų pigesnis, nei kitų konkurse dalyvavusių įmonių siūlyti įrenginiai.

Dirbo per dešimt įmonių

Pagrindiniai "Ekobanos" partneriai buvo bendrovės "Siemens" ir "Kauno energetikos remontas". Vykdant projektą iš viso dalyvavo daugiau kaip dešimt Lietuvos įmonių, taip pat Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos ir Vokietijos bendrovės, mokslininkai.
"Prieš pradedant eksploatuoti reaktorių, kai nedirbo antrojo bloko generatoriai, kad būtų palaikoma įtampa Ignalinos energetiniame mazge, tekdavo perskirstyti galią kitoms elektrinėms, netgi paleisti hidrogeneratorius prie Dauguvos upės Latvijoje", - sakė IAE Eksploatacijos nutraukimo tarnybos projekto vadovas Antonas Bogatka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių