Elektrai ir dujoms PVM lengvatų nebus

Seimo valdančioji dauguma atmetė opozicijos pasiūlymą taikyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą būstų šildymui naudojamai elektrai ir dujoms.

Į ketvirtadienio Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkę buvo įrašytas Darbo partijos frakcijos nario Kęstučio Daukšio parengtas įstatymo pataisų projektas, kuriuo nustatoma, kad gyventojams, savo būstus šildantiems elektra, dujomis, anglimis ir malkomis, taikomas lengvatinis 9 procentų PVM tarifas. Dabartiniu metu šiems produktams taikomas pagrindinis 21 proc. mokestis.

K.Daukšys įsitikinęs, kad šiuo įstatymu būtų atstatytas teisingumas, kai sulyginami centrinį šildymą turintys asmenys ir savo butus alternatyviais būdais šildantys žmonės. Mat centriniam šildymui yra taikomas lengvatinis PVM tarifas.

„Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyboje gautas skundas dėl to, kad asmenims, turintiems nuosavybės teise butą, esantį daugiabutyje name, taikomas lengvatinis PVM mokesčio tarifas apšildymui, o individualių namų savininkams, naudojantiems apšildymui malkas, anglis, elektrą ar dujas, taikomas kelis kartus didesnis PVM tarifas“, - savo aiškinamajame rašte nurodė Darbo partijos narys.

Tačiau Vyriausybė ir valdančioji dauguma pasipriešino šiam projektui, nes nemato prasmės įvedinėti naujas mokestines lengvatas. Todėl Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų frakcija pasiūlė išbraukti šio projekto pateikimą iš darbotvarkės.

Tik vargais negalais parlamentarų dauguma patvirtino tokį apsilpusių valdančiųjų norą. Pirmąkart balsuojant lygiai pusė - 55 Seimo nariai iš 110 balsavusiųjų - pasisakė už klausimo išbraukimą iš darbotvarkės. Pakartojus balsavimą jau surinkta dauguma - iš 114 balsavusiųjų už buvo 58.

Todėl bent jau artimiausiu metu pasiūlymas dėl lengvatinio PVM tarifo taikymo elektrai, dujoms, malkoms ir anglims nebus svarstomas Seime.


Šiame straipsnyje: PVMlengvatos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių