Elektrą kitąmet pirksime iš Rusijos, Latvijos ir Skandinavijos šalių (papildyta)

Po Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymo iš elektros energijos eksportuotojos Lietuva virs energijos importuotoja. Beveik pusę elektros energijos teks pirkti iš užsienio.

"Lietuvos energijos" specialistai skaičiuoja, kad kitąmet pirksime apie 4 teravatvalandes (TWh) energijos, daugiausiai energijos pirksime iš Rusijos, Latvijos ir Skandinavijos šalių.

Elektros nepritrūksime

Elektros perdavimo sistemas šalyje valdančios "Lietuvos energijos" generalinis direktorius Aloyzas Koryzna skaičiuoja, kad kitąmet šalies poreikiams patenkinti reikės 9,1 TWh elektros energijos. Apie 5 TWh elektros energijos bus pagaminama šalies elektrinėse, o dar 4 TWh – perkama iš šalių kaimynių.

A.Koryzna nurodė, kad jo vadovaujama bendrovė jau turi sudariusi sutartis dėl elektros energijos tiekimo iš Estijos, Ukrainos, Baltarusijos ir Rusijos. Sutartis su pastarosios valstybės gamintojais galioja iki 2015 metų. Kokiomis kainomis iš šių valstybių pirks elektrą, "Lietuvos energija" neatskleidžia.

"Lietuvos energijos" specialistai tikina, kad po Naujųjų metų elektros tiekimo sutrikimų vartotojai nepajus, o tikimybė, kad šalyje gali kuriuo nors metu dingti elektra nebus didesnė negu iki šiol. „Atominė elektrinė buvo ne kartą stabdoma ir anksčiau ir nieko šalyje neatsitiko, elektros tiekimas buvo užtikrintas toliau“, - sakė A.Koryzna.

Mokestis už saugumą

Beveik  trečdalį – apie 2,5 TWh - visos šaliai reikalingos elektros energijos kitąmet pagamins gamtines dujas ir mazutą naudojanti Lietuvos elektrinė, iš kurios perkama elektros kilovatvalandė kainuos šešis kartus daugiau negu atominės elektrinės elektros kilovatvalandė - 28 ct. Lietuvos elektrinės gaminama elektra bus brangesnė ir už importuojamą elektros energiją. Vadinasi, dėl gana didelio iš šios elektrinės perkamo elektros energijos kiekio išaugs ir galutinė kaina vartotojams.

Pagal Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos skaičiavimus (VKEKK), šiais metais gamintojų dalis elektros kainoje buitiniams vartotojams sudaro 6,4 ct, nuo 2010-ųjų ji išaugs iki 15 ct, o galutinė elektros kilovatvalandės kaina išaugs bent 10 ct.

Vis dėlto norint užsitikrinti nepertraukiamą elektros tiekimą, pirkti mažiau elektros energijos iš Lietuvos elektrinės nepavyks. „Buvo daug ginčų ir viešojoje erdvėje, ir tarp mūsų specialistų, kokį kiekį elektros reikia pirkti iš Lietuvos elektrinės. Skaičiavome įvairius variantus, tą kiekį nuo 3 TWh sumažinome iki 2,5 TWh. Jeigu būtume sumažinę daugiau, nebegalėtume užtikrinti saugaus elektros energijos tiekimo“, - tikino "Lietuvos energijos" Rinkos administravimo departamento direktorius Edvardas Važgėla.

„Norėdama visą sistemą aprūpinti elektros energija, valstybei reikalingi papildomi elektros energijos  generavimo pajėgumai. Jeigu kur nors tiekimo tinkle įvyksta avarija, pavyzdžiui, sutrinka energijos tiekimas iš Baltarusijos, vadinasi, reikia nedelsiant pasitelkti vidaus pajėgumus. Tad Lietuvos elektrinė ir yra kaip saugumo garantas“, - aiškino E.Važgėla.

Konkuruos dėl vartotojų

Beje, dar viena naujovė, laukianti kitais metais, tai – prasidėsiantis elektros rinkos modelio įgyvendinimas Lietuvoje. Ateityje elektros vartotojai galės laisvai rinktis tą tiekėją, kuris pasiūlys patraukliausias elektros pardavimo sąlygas. Šiuo metu Lietuvoje įregistruoti 25 nepriklausomi elektros tiekėjai.

„Įgyvendinus šį modelį turėtų būti panašiai, kaip dabar yra su internetu, kai kas savaitę pašto dėžutėse randame po pasiūlymą su palankesniu pasiūlymu iš kito tiekėjo. Po 3-4 metų taip bus ir su elektros tiekėjais“, - žadėjo A.Koryzna, pridūręs, kad toks rinkos modelis ateityje paskatins konkurenciją tarp tiekėjų ir lems mažesnes elektros energijos kainas vartotojams

Tiesa, perėjimas nuo reguliuojamų elektros kainų prie elektros rinkos vyks keliais etapais. Nuo šių metų pradžios pirkti elektros energiją iš nepriklausomų tiekėjų galės tik stambesnieji elektros vartotojai. Gyventojams elektrą ir toliau tieks „Rytų skirstomieji  tinklai“arba VST pagal VKEKK nustatytus tarifus.

Prie visiems vartotojams taikomų nereguliuojamų elektros energijos tarifų ketinama pereiti nuo 2015-ųjų. Iki to laiko taip pat ketinama nutiesti elektros jungtis į Švediją ir Lenkiją bei taip į elektros rinką įtraukti daugiau gamintojų iš įvairesnių šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių