Elektra kitąmet brangs maždaug 2 centais mažiau

Elektros kaina buitiniams vartotojams kitąmet didės maždaug 2 centais mažiau, priklausomai nuo sunaudojamo elektros kiekio bei tarifų planų. Labiausiai, palyginti su šiemet jau lapkritį patvirtintais kitų metų tarifais, elektros kaina mažės „Lesto“ klientams, kurie naudojasi dviejų laiko zonų skaitikliais bei turintiems elektrines virykles.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija penktadienį skubos tvarka sušauktame posėdyje patvirtino galutines 2013 metų elektros energijos kainas buitiniams ir verslo vartotojams.

„Didžioji dalis gyventojų, kurie naudojasi standartiniu planu, o tokių gyventojų yra apie 70 procentų, mokės 50,1 cento su PVM už 1 kilovatvalandę. (...) Jeigu buvo planuota, jog vidutinės namų ūkio sąskaitos elektrai per mėnesį išaugs apie 7 litus, tai dabar turėtų būti apie 4,5 lito“, - žurnalistams sakė Kainų komisijos pirmininkė Diana Korsakaitė.

„Tiek buitiniai vartotojai, tiek verslas sutaupys per ateinančius metus apie 120-130 mln. litų“, - prognozavo D.Korsakaitė.

Jos teigimu, tiek lėšų bus sutaupoma, nes „Lietuvos energijos“valdoma Elektrėnų elektrinė mažiau pirks gamtinių dujų, kuriomis gaminama elektros energija.

„Lesto“ Kainų komisijai pateiktais skaičiavimais, vienos laiko zonos standartinis tarifas nuo 2013 metų pradžios bus 50,1 cento (su PVM), arba 1,81 cento mažiau nei lapkritį nustatė Kainų komisija (51,9 cento), o tokiems vartotojams, kurie turi elektrines virykles - 48,6 cento, arba 1,9 centro mažiau (lapkritį buvo nustatyta 50,5 cento kaina).

Dviejų laiko zonų tarifais mokantiems klientams dieninį elektros tarifą siūloma sumažinti 2 centais iki 54,1 cento (buvo - 56,1 cento) naktinį - 1,2 cento iki 41 cento (42,2 cento), o tokiems vartotojams, turintiems ir elektrines virykles - atitinkamai 2 centais iki 52,5 cento (54,5 cento) ir 1,2 cento iki 40,1 cento už kWh (41,3 cento).

Daugiau nei 12 tūkst. kWh elektros sunaudojantiems „Lesto“ klientams, mokantiems vienos laiko zonos tarifu, tarifą siūloma mažinti 0,6 cento iki 47,9 cento už kWh (48,5 cento), o mokantiems dviejų laiko zonų tarifu dieninė elektra pigs 2 centais iki 50,3 cento (52,3 cento), o naktinė - 1,3 cento iki 38,8 cento už kilovatvalandę (40,1 cento).

„Lesto“ Visuomeninio tiekimo tarnybos direktorius Ramūnas Kiaulėnas žurnalistams sakė, jog Kainų komisijos patvirtintos naujos elektros kainos neturės įtakos bendrovės finansiniams rezultatams.

„Pagrindinis pakeitimas yra susijęs ne su “Lesto„ susijusia veikla. Tai yra VIAP paslaugų kainos pakeitimas. Jis tiesiogiai “Lesto„ grynojo finansinio rezultato neįtakoja“, - sakė R.Kiaulėnas, atsakydamas į klausimą, ar „Lesto“ patirs nuostolių dėl sumažintos elektros energijos kainos.

Kainų komisija naujas 2013 metų elektros energijos kainas turėjo perskaičiuoti po to, kai naujoji Vyriausybė sumažino Lietuvos elektrinei nustatytą gamybos kvotą kitiems metams nuo 1,53 iki 0,9 mlrd. kilovatvalandžių ir maždaug 100 mln. litų sumažino viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) kitų metų biudžetą.

Elektros kainą sudaro jos įsigijimo kaina, perdavimo aukštos įtampos tinklais kaina, sisteminių paslaugų kaina, skirstymo paslaugos vidutinės ir žemos įtampos tinklais kaina, tiekimo kaina ir VIAP kaina.


Šiame straipsnyje: elektrakainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

niekaip nesuprantu

niekaip nesuprantu portretas
kodel elektros kaina turetu dideti, ir kam reikalinga ta valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija??? sedi darmajedu kontora ir viska tvirtina...

XXI a. baudžiava Lietuvoje

XXI a. baudžiava Lietuvoje portretas
22 metus Lietuvą skurdino, partinių gaujų suformuotos, penkiolika vyriausybių. Štai kokioje padėtyje dabar yra Lietuvos žmonės. Kai ... Anglijoje nekvalifikuotas darbininkas už minimalų valandinį atlygį gali nusipirkti šešis produktus: - pieno 1 litrą; - miltų 1 kilogramą; - cukraus 1 kilogramą; - 6 kiaušinius; - aliejaus 1 litrą; - dyzelino 1 litrą. Tai ... Lietuvoje nekvalifikuotas darbininkas už minimalų valandinį atlygį nepajėgus nupirkti dyzelino 1 litro, aliejaus 1 litro (nes brangesnis už dyzeliną su akcizais) ir iš likusių keturių aukščiau išvardintų produktų gali nusipirkti tik vieną kurį nors, nes kitiems įsigyti pinigų jau nepakanka. (Tai yra 2012 kovo mėnesio tyrimo duomenys) Tokiom nežmoniškom sąlygom Lietuvoje skursta dirbantis jaunimas ir mes su mažiausiomis darbo pajamomis, tokiom sąlygom yra priversti vargti ir mūsų tėvai pensininkai. Jei Europos Sąjungoje (ES) yra toleruojama tokia atskirtis, tai ES neturi ateities.

XXI a. baudžiava Lietuvoje

XXI a. baudžiava Lietuvoje portretas
Gyventi oriai Lietuvoje trukdo štai šios partinės gaujos, kurios sukūrė Lietuvą netinkamą žmogui gyventi: - LSDP (Lietuvos socialdemokratų partija) ir gaujos vadeiva Algirdas Butkevičius; - TS LKD (Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionių demokratai) ir gaujos vadeiva Andrius Kubilius; - Partija Tvarka ir teisingumas su gaujos vadeiva Rolandu Paksu; - Liberalų ir centro sąjunga su gaujos vadeiva Algiu Čapliku; - Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis ir gaujos vadeiva Eligijus Masiulis. Taip pat Lietuvai yra pavojingi gaujos vadeiva Voldemar Tomaševski su Lietuvos lenkų rinkimine akcija, gaujos vadeiva rusas Viktor Uspaskich su darbo partija ir kiti į juos panašūs. Tai yra nusikalstamos partinės gaujos, kurios dirbtinai skurdina bendruomenės žmones, naikina Lietuvą.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių