Eksportą tempia verslininkų įdirbis

Ekonomistai pabrėžia, kad būtent eksportas yra tas veiksnys, kuris gerokai prisidėtų prie šalies ekonomikos atsigavimo.

Pirmiausia valdžia raginama griauti biurokratines sienas, trukdančias verslui vėl atsistoti ant kojų ir įsibėgėti, penktadienį rašo dienraštis "Lietuvos žinios".

Nors valdžios atstovai dėl padidėjusio eksporto nepasikuklino laurus prisiimti sau, ekonomistai gerėjančių rodiklių nesieja su ekonomikos skatinimo priemonių įgyvendinimu. Jų nuomone, gerėjančią eksporto padėtį daugiausia lemia ankstesnis įmonių įdirbis šioje srityje ir po truputį atsigaunančios užsienio rinkos.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto viceprezidentas Giedrius Kadziausko nuomone, nėra įmanoma nustatyti, kokias nors to atsigavimo sąsajas, juolab kad valstybės pagalbos priemonės tik pradeda įsibėgėti.

"Jau yra įsitvirtinę eksportuotojai, kurių eksporto apimčių sumažėjimas dėl užsienio rinkų susitraukimo pavasarį buvo ypač mažai juntamas ir toks nedidelis vieno ar kelių procentų augimas, tikėtina, buvo nulemtas senų eksportuotojų sėkmingesnės veiklos, o ne skatinimo plano priemonių, kurias vis dar siekiama suaktyvinti ir išstumti į eksporto rinką", - aiškino G.Kadziauskas.

Pasak jo, nėra aišku ir kiek reikia skatinti eksportą būtent per subsidijavimą, nes taikant minėtas priemones yra naudojamasi mokesčių mokėtojų pinigais tam, kad atskiros įmonės turėtų geresnes konkurencines galimybes parduoti produkciją užsienio rinkose.

"Mūsų manymu, konkurencinis pranašumas, kuris įgyjamas kitų įmonių sumokėto pelno ar pridėtinės vertės mokesčio arba akcizo mokesčio sąskaita, kai yra paremiamos konkrečios įmonės ir joms yra lengviau eksportuoti, nėra joks didelis laimėjimas Lietuvai. Tai nėra tas tvarus konkurencinis pranašumas, kuris galėtų tęstis ir tada, kai skatinimo programa baigsis", - konstatavo jis.

Ekonomisto teigimu, Lietuva turėtų labiau galvoti apie tokį eksporto skatinimą, kai sudaromos verslo sąlygos aktyviau veikti - esą kiek sėkmingai pavyks didinti eksporto apimtį, daugiausia priklausys nuo pačių verslininkų noro, iniciatyvumo, įžvalgų ir įgūdžių.


Šiame straipsnyje: eksportas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių