Ekspertas: reikia, kad gyventojai patikėtų ūkio atsigavimu

Lietuvos ūkis po truputį atsigauna, tačiau labai svarbus veiksnys - lūkesčiai, tad reikia, kad tuo patikėtų ir šalies gyventojai.

Tokią nuomonę pateikia ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto studijų dekanas Nerijus Mačiulis. Anot jo, daugelis analitikų, kurie šalies ateitį vaizduoja niūriai, tai daro iš inercijos, rašo „Vilniaus diena“.

Pasak N. Mačiulio, nuo praėjusių metų pabaigos pagrindinis ūkio rodiklis - BVP - buvo nuolat bloginamas, tačiau trečiasis ketvirtis esą parodė, kad su prognozėmis buvo persistengta.

„Ekonomika itin sparčiai susitraukė metų pradžioje. Nematau priežasčių, kodėl ji turėtų mažėti toliau. Manau, kad jau per kitų metų pirmą ketvirtį, palyginti tiek su ankstesniu, tiek su šių metų pirmuoju ketvirčiu, bus užfiksuotas solidus augimas“, - teigia jis.

Pasak N. Mačiulio teigiamų permainų galima įžvelgti jau dabar, nes nuo šių metų vidurio po truputį, tačiau stabiliai auga eksporto apimtis, didėja pasitikėjimo rodikliai pramonės ir paslaugų sektoriuose.

Kaip problemą ekspertas pripažįsta augančią šešėlinės ekonomikos dalį.

Tačiau, pasak N. Mačiulio, svarbūs ne tik rodikliai, bet ir vartotojų - šalies gyventojų - lūkesčiai, kurie net ir ekonominiu pakilimu neskubėjo augti.

„Lūkesčiai yra labai stiprus veiksnys. Kai nustosime eskaluoti blogas naujienas ir formuoti blogus lūkesčius rinkoje, tada pamatysime gerų dalykų ir atda ateis lauktasis ekonomikos atsigavimas“, - teigia ISM ekspertas.


Šiame straipsnyje: ūkio atsigavimasūkis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių