Ekspertas: katastrofos Astravo AE atveju ją būtų bandoma nuslėpti

Ištikus branduolinei katastrofai Baltarusijoje autoritarinis režimas tai gali nuslėpti nuo visuomenės, sako buvęs Sovietų Sąjungos Aukščiausiosios Tarybos komisijos, tyrusios Černobylio atominės elektrinės avarijos priežastis, atsakingasis sekretorius Jurijus Voronežcevas.

"Totalitarinėse valstybėse viskas turi būti gerai, ir katastrofų totalitarinėse valstybėse nebūna. Aš bijau, kad katastrofos atveju (Baltarusijoje - BNS) pasikartotų Černobylio situacija", - trečiadienį Seime per konferenciją galimoms grėsmėms dėl Baltarusijos planuojamos statyti atominės elektrinės Astrave aptarti sakė J.Voronežcevas.

"Jūs būdami NATO po kiek laiko ir kitais kanalais sužinotumėte, o mes - nebent draugai iš Vilniaus paskambins ir praneš", - liūdnai juokavo fizikas iš Baltarusijos.

Seime trečiadienį vyksta tarptautinė konferencija, kurioje kalbama apie galimas grėsmes Lietuvai ir Baltijos jūros regiono šalims dėl Baltarusijos planuojamos statyti atominės elektrinės Astrave.

Renginyje pakviesti dalyvauti Baltarusijos, Rusijos, Ukrainos ir Lietuvos ekspertai, šių valstybių pilietinės visuomenės atstovai, Lietuvos politikai, pranešė Seimo ryšių su visuomene skyrius.

Baltarusių ketinama statyti branduolinė jėgainė būtų nuo Vilniaus nutolusi vos apie 50 kilometrų. Tai kelia susirūpinimą ir miesto, ir šalies vadovybei.

Lietuvos pareigūnams nerimą kelia baltarusių planuojami naudoti rusiški reaktoriai, kurie, kaip teigiama, iki šiol nėra realiai išbandyti. Pasak Lietuvos diplomatų, iki šiol nepaaiškinta, kodėl pasirinktos aikštelės šalia Lietuvos sienos, neparengti planai avarijos atveju, skubant ignoruojami saugumo klausimai.

Lietuva pati siekia per 10 metų pasistatyti atominę elektrinę Visagine. Pagal planą, projekte dalyvautų stambi užsienio bendrovė, taip pat trijų Baltijos šalių ir Lenkijos vyriausybės.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinėAstravas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių