Ekspertai: valstybės investicinius pasirinkimus lėmė politinės priežastys

Valstybės ir savivaldybių įgyvendintų projektų efektyvumą pasverti sunku: daugeliui jų netinka vien ekonominiai vertinimo kriterijai, nes valstybės investiciniams pasirinkimams turi įtakos ir politinės priežastys, sako ekspertai.

Pasak jų, kai kurie valstybės projektai aiškiai balansuoja ties riba, kai juos vertinti derėtų ne ekonomistams, o teisėsaugos institucijoms, tai rodo ir Valstybės kontrolės auditu duomenys, penktadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

"Lietuvoje stambūs projektai ir jų įgyvendimas kenčia nuo tų pačių trūkumų, kurie apskritai būdingi viešajam administravimui. Didžiausią įtaką turi politiniai motyvai - po rinkimų pasikeitus valdančiajai daugumai, dažnai peržiūrimas ir projektų įgyvendonimas. Jaučiama ir interesų grupių įtaka", - valstybinių projektų įgyvendinimo ypatumus nurodo Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Ramūnas Vilpišauskas.

Projektų sąmatos išauga, o įgyvendinimas vėluoja ir dėl koordinavimo tarp projektus įgyvendinančių institucijų stokos - tai, anot R.Vilpišausko, viena dažniausiai Lietuvoje pasitaikančių problemų.

Akivaizdžiai skirtingai vertinami projektai - Valdovų rūmai, Būtingės terminalas. Pirmajame nepriklausomybės dešimtmetyje su valstybės garantijomis finansuotos idėjos gaminti vienkartinius švirkštus Kauno "Inkaro" gamykloje ar elektros variklius Mažeikių kompresorių gamykloje (buvo pervadinta į "Oruvą"), nepasiteisino ir investicijos į Širdies chirurgijos centrą.

"DnB NORD" banko vyriausiasis analitikas Rimantas Rudzkis dėlioja jam abejonių keliančius valstybės projektus ir iš naujesnių laikų: stringantis Ignalinos atominės elektrinės uždarymas, Vilniaus Gedimino prospekto rekonstravimas, gydymo įstaigos, prisipirkusios brangiausios diagnostinės aparatūros ir stokojančios paprasčiausių medikamentų, e. sveikatos sistema, sostinės šviesoforų sistema.


Šiame straipsnyje: investicijosverslas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių