Ekspertai siūlo pelningą viešųjų įstaigų veiklą perkelti į UAB

Viešosios įstaigos neturi mokesčių lengvatų, o uždirbus pelno, pasiimti jo įmonės steigėjai negali, bet tokių įstaigų pranašumas - teisė gauti paramą.

Ekspertai siūlo pelningą viešųjų įstaigų veiklą perkelti į UAB, tuomet nekils sunkumų, kai ateis laikas išsimokėti pelną, trečiadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

Statistikos departamento duomenimis, viešųjų įstaigų 2010 metų pradžioje palyginus su 2009-ųjų pradžia išaugo 3 proc., o visų ūkio subjektų skaičius per metus sumažėjo 2 proc.

Nors tokių įstaigų skaičius kasmet auga, ekspertai pažymi, jog šiuo metu tokia verslo forma neturi didelių pranašumų. Tokioje įmonėje susikaupusio pelno skirstyti negalima. Pertvarkyti jos į UAB taip pat nevalia.

Šiuo metu nedidelės įmonės, kai jose dirba ne daugiau kaip 10 žmonių, o jos apyvarta ne didesnė kaip 0,5 mln. litų, gali taikyti 5 proc. pelno mokesčio tarifą, jų pelną galima skirstyti. "Todėl galvojant apie verslą geriau steigti UAB, o ne viešąją įstaigą", - siūlo advokatas Mindaugas Palijanskas.

Šiuo metu Seimui pateiktos pataisos, pagal kurias Viešosios įstaigos turėtų teikti metines ataskaitas Juridinių asmenų registrui, viešai skelbti savo dalininkus, per metus gautas lėšas, jų šaltinius ir atlyginimams skiriamas sumas.

Tuometinis Valstybės valdymo tobulinimo (Saulėlydžio) komisijos pirmininkas Valentinas Milaknis yra sakęs, kad viešosios įstaigos - palanki terpė plauti valstybės pinigus ir jos yra tapusios po valdžios kaitų darbo netekusių politikų prieglauda.


Šiame straipsnyje: verslasUABVšį

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių