Ekspertai: šiemet skolų skaičius vis dar augs

Kreditų vadybos paslaugas teikiančios bendrovės „Lindorff“ duomenimis,net pusė (52 proc.) bendrovės administruojamų skolininkų mano, kad Lietuvos gyventojui turėti vieną ar kelias skolas yra normalu. Tai atskleidė gruodį organizacijos atlikta apklausa.

Prognozuojama, kad nors šiais metais dar labiau griežtės kreditų išdavimo sąlygos, tačiau skolų skaičiaus augimo vis tiek nebus išvengta.

„Praėjusiais metais stebėjome beveik dvigubai išaugusį verslo bendrovių skolų skaičių, taip pat net tris kartus sumažėjo jų grąžinimo efektyvumas. Tačiau, deja, šių metų tendencijos taip pat nėra optimistiškos - prognozuojame, kad stabilizacijos laikotarpis gali būti pasiektas tik metų pabaigoje ar kitų pradžioje, o skolų skaičiaus mažėjimo galime tikėtis nuo 2012 metų“, - pranešime cituojama „Lindorff“ filialo Lietuvoje generalinė direktorė Sigutė Seemann.

Pasak jos, šiais metais skolos neapmokėjimo laikas ilgės ir todėl daugeliui įmonių dar aktualesnėmis taps skolų administravimo, išieškojimo paslaugos, suteikiamos kitų bendrovių (angl. outsourcing). Taip pat didės ir informacijos poreikis skolų administravimo ir grąžinimo klausimais, vis daugiau bendrovių pradės naudotis kreditų vertinimo sprendimais.

Gruodį atlikta dalies „Lindorff“ administruojamų skolininkų apklausa atskleidė, kad pagrindinės priežastys, dėl kurių yra nesumokamos skolos, tai lėšų nebuvimas (30 proc.), nepakankamos šeimos pajamos (19 proc.) ir laiku negauta ar pasimetusi sąskaita (17 proc.). Respondentų teigimu, greičiau apmokėti sąskaitas padėtų papildomas darbas ar darbo pakeitimas (22 proc.), dažnesni priminimai iš bendrovių, kuriom esi skolingas (19 proc.), įsidarbinimas (17 proc.), jei kiti šeimos nariai gautų papildomų pajamų (10 proc.) ar patogesnis sąskaitų apmokėjimo būdas (9 proc.).

Bendrai vertindami Lietuvos finansinę situaciją, dauguma „Lindorff“ administruojamų skolininkų teigia, kad šalies ekonomika pradės atsigauti dar ne šiais metais - po 2 metų (37 proc. respondentų) ar net po 10 metų (37 proc.). Tačiau prognozuodami, kaip keisis jų asmeninė finansinė padėtis per ateinantį pusmetį, beveik pusė (40 proc.) jų mano, kad ji pagerės.

Praėjusiais metais „Lindorff“ filialui Lietuvoje buvo perduota 58 proc. daugiau fizinių asmenų skolų ir beveik dvigubai (94 proc.) daugiau juridinių asmenų skolų. Vidutinė skolos suma pernai, palyginus su 2008 m., padidėjo 67 procentais. Taip pat sumažėjo skolų grąžinimo koeficientas - 2008 m. jis buvo 36 proc., o 2009 m. - tik 13 proc..

Vertinant skolų vienetų skaičių praėjusiais metais Lietuvos gyventojai daugiausia įsiskolinimų turėjo už telekomunikacijų paslaugas (60 proc.), po to sekė nevykdomi finansiniai įsipareigojimai finansų institucijoms (21 proc.) ir prekybos įmonėms (19 proc.). Skaičiuojant pagal skolų dydį didžiausios skolos yra finansų institucijoms (57 proc.), telekomunikacijų bendrovėms (27 proc.) ir prekybos įmonėms (16 proc.).


Šiame straipsnyje: skolosskolų skaičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių