Ekspertai prognozuoja maisto prekių tinklus atnaujinsiant plėtrą

Prekybos centrams pernai pavyko išsaugoti didesnį nei 75 proc. užimtumą, tačiau tai jiems atsiėjo trečdaliu sumažėjusiomis pajamomis iš nuomos.

Taip teigiantys ekspertai prognozuoja, kad šiemet plėtrą atnaujins dideli maisto prekių tinklai, praneša LTV „Panorama“.

Nemaža dalis prekybininkų 2009-aisiais, anot bendrovės „Re&Solution“, neišgyveno. Dėl to, taip pat ir dėl bendro smukusio vartojimo, sumažėjo prekybos centrų plotai. Bet centrų valdytojams pavyko išlaikyti 75-80 proc. užimtumą.

„Jeigu prekybos centre užimtumo plotas krenta žemiau, tai prasideda sniego rutulio, riedančio nuo kalno, efektas. Tada mažiau pirkėjų, mažiau užimama ploto, nuomininkai toliau dingsta“, - sako Ričardas Čepas, „Re&Solution“ vadovas.

Kai kurie didieji centrai esą ėmėsi bet ko, kad tik turėtų nuomininkų, ir gal būtent todėl Lietuvoje staigiai padaugėjo kinų prekiautojų. Kiti didieji centrai irgi rinkosi pigesnį segmentą, tik jau orientavosi į išparduotuvių vystymą.

Bendrovės „Ober-Haus“ duomenimis, per pirmąjį šių metų ketvirtį bendras prekybos plotų užimtumas nepakito ir tai rodo, kad dauguma centrų valdytojų rado kalbą su nuomininkais.

„Re&Solution“ prognozuoja, kad jau metų pabaigoje Lietuvoje atsinaujins didelių maisto prekių parduotuvių plėtra. Kelią tam atveria smukusios nuomos kainos.

„Ir galų gale turbūt pagrindinis argumentas yra tas, kad maisto prekių prekybininkai tikisi, kad vartojimas pradės grįžinėti į normalią vėžę, nes kas visų pirma atsigauna po tokių krizių, tai mažmeninių prekių vartojimas, o ne būstų įsigijimai ar panašiai“, - teigia R. Čepas.

Naujų didelių pramogų, mados ir laisvalaikio centrų Lietuvoje esą galima laukti ne anksčiau kaip po 3-4 metų.

Vis dėlto ekspertai sutaria, kad sudėtingiausia padėtis - prekybinėse gatvėse, kuriose užimta vos apie pusė esamų patalpų. Miesto arterijas, tokias kaip Gedimino prospektas Vilniuje, esą galėtų išgelbėti nebent stambių universalinių parduotuvių ar tarptautinio operatoriaus atėjimas.

Tačiau privilioti tokius sunku, nes kritęs pasitikėjimas visu regionu. O stambių investicinių sandorių Lietuvoje, anot ekspertų, nėra nuo 2008-ųjų.

„Bet kokio fondo valdytojui būtų be galo sunku investuoti į šalį, apie kurią kasdien rašo laikraščiai, kokios čia yra baisios krizės, kaip Latvijoje riaušininkai protestuoja prieš bet kokį Vyriausybės žingsnį“, - sako Tomas Milašauskas, advokatų biuro LAWIN turto ir aplinkosaugos teisės ekspertas.

Komercinių patalpų sektorius, anot „Ober-Haus“, pernai patyrė didžiausią sukrėtimą istorijoje. Įtemti bus ir šie metai, nors jau stebima stabilizacija.

Aukščiausios klasės biurų segmente, „Re&Solution“ prognozėmis, galima laukti nedidelio nuomos kainų augimo. Be to, rinka dirbs profesionaliau ir geru nuomininku taps ne vien tas, kuris daugiau moka. 


Šiame straipsnyje: prekybos centrai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių