Ekspertai: metinė infliacija vėl augs

Infliaciją spalį kilstelėjo prasidėjęs šildymo sezonas - jo įtaką šalies gyventojai jaus ir artimiausius porą mėnesių, teigia „Swedbank" banko Lietuvoje analitikai. Tačiau yra ir teigiamų ženklų - nepaisant gana didelės spalio mėnesio infliacijos, metinis kainų indeksas praėjusį mėnesį toliau mažėjo.

Kaip paskelbė Statistikos departamentas, spalio mėnesį metinė infliacija sudarė 10,5 proc. bei buvo mažesnė nei rugsėjį (11 proc.).

„Didžiausią poveikį spalio infliacijai turėjo nuo mėnesio vidurio prasidėjęs brangesnis šildymo sezonas. Pilną jo poveikį infliacijai matysime tik lapkritį. Iš kitos pusės, buvo ir infliaciją mažinančių veiksnių. Kaip ir praėjusį mėnesį, šiek tiek nuosaikesnis maisto kainų augimas turėjo įtakos mažesnei metinei infliacijai - praėjusiais metais šiuo laikotarpiu buvo pastebimas didelis šių kainų šuolis. Kitas infliaciją mažinantis veiksnys - krentančios degalų kainos. Tai turėtų priversti daugelį įmonių perskaičiuoti transportavimo sąnaudas ir atitinkamai sumažinti paslaugų tarifus bei prekių kainas ateityje", - teigia banko analitikė Lina Vrubliauskienė.

Lietuvos metinė infliacija pasiekė kulminaciją birželio mėnesį, kai buvo 12,5 proc. ir palaipsniui rugsėjį sumažėjo iki 11 proc.

„Paskutinius du šių metų mėnesius metinė infliacija vėl augs, kadangi pasireikš visas naujo šildymo sezono su gerokai aukštesnėmis centralizuoto šildymo kainomis (apie 40 proc.) poveikis. Mūsų vertinimais, didesnės šildymo kainos pridės prie bendros infliacijos apie 1,5 proc.", - prognozuoja L.Vrubliauskienė.

Pasak analitikės, infliacija išliks artimiausių poros metų problema. Pirmiausia dėl prognozuojamų didelių energijos kainos šuolių: 2009 metų pradžioje bus padidintos dujų kainos vartotojams ir elektros energijos kainos. Antra, aukštesnis akcizo tarifas bus taikomas cigaretėms, tenkinant Europos Sąjungos (ES) reglamentų reikalavimus. Pagal projektą, akcizo tarifas cigaretėms kitais metais bus didinamas du kartus. Tuo atveju cigarečių kaina turėtų didėti 19,1 proc. kovą ir dar 20,8 proc. rugsėjį. Dėl padidėjusių akcizų, cigarečių mažmeninės kainos išaugs maždaug 2 litais.

Ekspertų nuomone, kiekvienas akcizo pakėlimas metinę infliaciją padidins po 0,3-0,4 proc.

Manoma, kad infliacija išaugs ir dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo 2009 metų pabaigoje: elektros energijos kainos šuolis infliaciją gali padidinti net 3-3,5 proc.


Šiame straipsnyje: infliacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių