Ekspertai: maisto kainų kilimas dar nestabdo vartojimo

Nors kainoms kylant rinkos dalyviai mušasi į krūtinę, kad tai nenaudinga niekam, ekspertai sako, kad dar nepasiekėme ribos, kai dėl padidėjusių maisto produktų kainų mažėtų jų vartojimas, tačiau įmonės įsitraukė į pavojingą žaidimą, kuris gali baigtis bankrotais.

Bendrovės SIKC Projektų įgyvendinimo grupės vadovas Gintaras Bleizgys įspėja, kad žmonių pajamos ir įmonių uždarbiai turi mažėti, nors bendrovių vadovai to negali pripažinti, penktadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

Ekspertas prognozuoja, kad žlugs smulkios įmonės, o jų rinkos dalį perims didieji.

"Jau metus kainos kyla, nors tokios perkamosios galios, kaip prieš keletą metų, nėra. Po šio kainų kilimo prasidės įmonių bankrotai", - sako G.Bleizgys ir tokią nuomonę jis grindžia tuo, kad pabranginus maisto produktus daugiau pajamų gauti nepavyks, nes žmonių perkamoji galia nedidėja.

Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto Produktų rinkotyros skyriaus vedėjas Albertas Gapšys sako, kad kainų kilimas kol kas naudingas gamintojams, perdirbėjams, prekybininkams ir valstybei. "Šioje grandinėje nukenčia tik vartotojas. Kol kas mes nepasiekėme kainų kilimo ribos, po kurios vartojimas pradeda mažėti, nes vidutiniškai maisto prekės dabar pigesnės nei 2007 metais. Manau, dabar kainos ir yra riba, po kurios vartojimas kris," - aiškina A.Gapšys.

Jis pažymi, kad kai ūkininkams mokama brangiau dėl kylančių pasaulinių kainų, perdirbėjams savo ruožtu tai proga padidinti mažmenines kainas daugiau, nei brango žaliavos.

Lietuvos agrarinės ekonomikos institutas skaičiuoja, kad prekybininkų pelnas kol kas auga, nes jie paprastai taiko fiksuotą procentinę maržą, ir valstybė surenka daugiau mokesčių.

Tačiau, anot A.Gapšio, kainų augimas ilgalaikėje perspektyvoje nenaudingas niekam.

Finansų ministerijos Planavimo ir analizės skyriaus vedėja Audronė Miknevičienė taip pat nemato priežasties džiaugtis kainų šuoliais: "Pridėtinės vertės mokesčių pajamos nepriklauso nuo išlaidų lygio kiekvienoje konkrečioje prekių ar paslaugų grupėje. Jei išlaidos maisto produktams padidės, tuomet galimai sumažės kitoms prekėms. Prognozuojama, kad šiemet galutinio vartojimo išlaidos sumažės 5,9 proc., o kitąmet jau laukiamas 0,8 proc. augimas."

"Valstybei ir makroekonomikai kainų didėjimas nenaudingas, nes jei žmonių pajamos nekinta, vadinasi, jie tiesiog mažiau išleidžia. Daugiau pajamų gauna tik brangstančius produktus gaminančios ir parduodančios įmonės", - sako ekonomistas Raimondas Kuodis.

Verslininkai, dirbantys ne maisto prekių srityje, sako, kad nebijo, jog dėl augančių maisto prekių kris jų apyvarta.

"Bet koks brangimas atsiliepia žmonių pajamoms, tačiau po sunkmečio mes neišvengsime ne tik maisto, bet ir plataus vartojimo prekių brangimo", - sako bendrovės "Apranga" generalinis direktorius Rimantas Perveneckas. Jis sakosi kol kas nepastebėjęs priklausomybės tarp brangstančios duonos ar pieno ir noro pirkti kelnes.


Šiame straipsnyje: maistaskainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių