Ekspertai: baltarusiai dirbti į Lietuvą neplūs

Net ir pralaisvėjus judėjimui Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje, specialistai neprognozuoja geresnio gyvenimo ieškančių baltarusių antplūdžio Lietuvoje, penktadienį rašo portalas delfi.lt.

Nepaisant sudėtingos kaimyninės šalies ekonominės situacijos, ekonomistas Valdemaras Katkus sako, kad baltarusiams darbui patrauklesnės atrodo Rusija arba Lenkija ir nemano, kad daliai gyventojų supaprastėjus sienos kirtimui, į Lietuvą plūstelės baltarusiai.

"Rusija, be abejo, dėl kalbinės ir kultūrinės aplinkos yra gerokai patogesnė už Lietuvą. Kalbant apie Europos Sąjungos valstybes, baltarusiai gali patraukti į Lietuvą, Latviją ir Lenkiją. Šiuo atveju jiems patrauklesnė yra Lenkija, ten yra didesnė rinka, daugiau žmonių, lengviau pasislėpti imigravus nelegaliai", - aiškino V. Katkus.

Iš kitos pusės, norintys dirbti legaliai susiduria su pakankamai griežta Lietuvos įdarbinimo politika.
Geopolitinių studijų centro direktorė Greta Monika Tučkutė taip pat nemano, kad yra kokia nors grėsmė, jog iš nuskurdusios Baltarusijos į Lietuvą imtų plūsti nelegalūs imigrantai.

"Kad baltarusiai galėtų čia atvažiuoti, yra tam tikri apribojimai. Lietuvoje yra pakankamai griežti įstatymai, ribojantys įsidarbinimą. Teoriškai jų skaičius gali išaugti, tačiau nemanau, kad tai būtų kažkoks radikalus pastebimas ir jaučiamas pokytis. Juo labiau, kad yra kalbos barjeras", - komentavo ji.

Šį pavasarį publikuotas Migrantų integracijos politikos indeksas parodė, kad Lietuvos užsieniečių integravimo politika yra viena iš blogiausių Europoje. Lietuva užėmė 27 vietą iš 31.

Statistikos departamento duomenimis, 2010 m. gyvenamąją vietą Lietuvoje deklaravo per 5,2 tūkst. imigrantų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zxcv

zxcv portretas
i musu laisva,ir nepriklausoma atvaziuoti gyventi.gali tik nestabilios psihines bukles asmuo.visi kas gudresni,ir vikresni,senai issilakste.......

nu jo

nu jo portretas
bet tai kai ekspertai :D keliu ausktuju tokiai isvadai reikia? :))

petrius

petrius portretas
Greit visos žiurkės iš Lietuvos išsibėgios,kaip iš skęstančio laivo.Jau turbūt pasaulyje nebėra valstybės,kur būtų taip "gera" gyventi.O jie tikisi,kad baltarusiai važiuos į Lietuvą.Lietuviai baltarusijoje sėkmingai dirba ir bėdos nemato......
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių