Ekonomistas: kainų augimą lemia konkurencijos trūkumas

Spartų kainų augimą Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse lemia ne tik globalūs veiksniai, teigia banko "Swedbank" ekonomistas. Anot Nerijaus Mačiulio, viena pagrindinių priežasčių, kodėl brangstančios žaliavos turi didelį poveikį šių šalių infliacijai, yra nepakankama konkurencija, pavyzdžiui, maisto rinkoje. Jis prognozuoja, kad infliacija šalyje šiemet sieks apie 4-5 procentus.

"Maisto produktų brangimas Lietuvoje išsiskiria nuo kitų Europos Sąjungos šalių. Kai konkurencijos nėra, nėra didelio poreikio siekti mažinti kainas", - antradienį pristatydamas tyrimą apie infliaciją Baltijos šalyse kalbėjo N.Mačiulis.
Jo teigimu, nepaisant silpnos paklausos gegužės mėnesį maisto produktų kainos Lietuvoje buvo 11 proc. didesnės nei prieš metus ir gerokai viršijo 2 proc. jų augimą euro zonoje. Gegužę metinis 5 proc. kainų augimas Lietuvoje pasiekė dvejų metų rekordą.

Pasak ekonomisto, kai kurių maisto produktų brangimas, pavyzdžiui, pieno, per metus Lietuvoje buvo dviženklis - jų kainos jau pasiekė ir viršijo 2008 metų rekordus, nors pieno supirkimo kainos dar nėra pasiekusios 2008 metų lygio. Dėl nepakankamos konkurencijos, anot N.Mačiulio, visos padidėjusios sąnaudos dažniausiai perkeliamos galutiniam vartotojui.

"Lietuvoje šiuo klausimu (konkurencijos - BNS)padėtis yra pakankamai bloga - keturi didžiausi gamintojai turi apie 80 proc. rinkos", - kalbėjo N.Mačiulis.
Pagal pernai skelbtą Pasaulio ekonomikos forumo šalių konkurencingumo reitingą Lietuvos vidinė konkurencija paskutiniais metais labai pablogėjo - 2010 metais Lietuva nukrito 17 vietų ir užėmė 100-ąją vietą iš 139 šalių, Latvija buvo 74-a, Estija - 33-ia.

Pagal antimopolinės politikos efektyvumą Lietuva užėmė vos 111 vietą pasaulyje.
N.Mačiulis pastebėjo konkurencijos trūkumą ir mažmeninės prekybos sektoriuje. Pavyzdžiui, drabužiai dėl mažos derybinės galios ir didelių antkainių jau dabar Lietuvoje yra brangesni nei Europos Sąjungos vidurkis. Dėl palyginti pigių komunalinių paslaugų bendros kainos Lietuvoje yra mažesnės nei ESvidurkis.

Ekonomistas prognozavo, jog šiuo metu atsigaunantis vartojimas nebekils šuoliais, o infliacija turėtų sumažėti - žaliavų kainos pasaulio rinkose stabilizavosi, tačiau įvertinus paskutinius duomenis, metinė kainų infliacija turėtų būti didesnė didesnė nei 4 procentai.

"Tai, ką matome, kad infliacija sieks apie 4-5 proc.", - kalbėjo N.Mačiulis.
"Swedbank" infliacijos prognozę jau kartą padidino šiemet balandį - tuomet prognozavo, kad infliacija Lietuvoje šiemet sieks 3,2 proc., kitąmet - 2,5 procento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Nekonkurencija kalta? Ne, paprasčiausiai padidėjo grynųjų pinigų kiekis apyvartoje ....ir padidėjo keičiant valiutą į litus...emigrantų pinigai lengvai išleidžiami

varguole

varguole portretas
Kalta ir vyriaussybe,nes kuo didesne kaina tuo pvm didesni eina i biudzeta,delto valdzia ir rami varguoliai sunes nepasius cia gi Lietuva

Aldona

Aldona portretas
Kiekvienas darbas turi būti atliekamas sąžiningai, o ne konkurencingai. Maisto gamyba turi atitikti visuomenės poreikius. Visa ūkinė veikla turi būti planinga, proporcinga, skirta žmonių gerovei.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių