Ekonomikos augimas spartėja, šįmet BVP padidės iki 4,2 proc.

Nors ketvirtinis augimo tempas turėtų sulėtėti, tačiau metinis ekonomikos augimas 2011 m. prognozuojamas spartesnis. "Swedbank" BVP augimo prognozes padidino nuo 3,0% iki 4,2%. O 2012 metais prognozuojamas dar paspartesnis – BVP padidės 4,7%“.

Po aštuonerius ketvirčius trukusio mažėjimo paskutinį 2010 m. ketvirtį namų ūkių vartojimas išaugo, tačiau visų metų pokytis išliko neigiamas, rašoma "Swedbank" pranešime spaudai.

Investicijos (išskyrus atsargas) ženkliai išaugo antroje metų pusėje, tačiau visų 2010 metų apimtys liko tokios pat, kaip prieš metus. Didžiausią poveikį ekonomikos augimui turėjo atsargų kaupimas, kuris paskutinį ketvirtį vyko sparčiau, atspindėdamas gerėjančius lūkesčius, susijusius su būsimu vartojimu ir investicijomis.

Pasak N. Mačiulio, šiais ir 2012 metais ekonomikos augimas bus labiau subalansuotas. Didžiausią teigiamą įtaką turės namų ūkių vartojimo ir investicijų augimas. Skirtingai nei 2010 m. šiais ir kitais metais prognozuojamas visų sektorių atsigavimas, kuris turės teigiamos įtakos ekonomikos augimui.

Tačiau ekspertas perspėja, kad dėl spartaus būsto išlaikymo, transporto ir maisto produktų kainų augimo ir mažėjančios perkamosios galios dauguma šalies gyventojų negalės reikšmingai didinti vartojimo. Namų ūkių vartojimas šiemet išaugs 2,5%, o kitais metais  paspartės iki 4,5%. Kitais metais vartojimo augimą skatins mažėjantis taupymas, augantys atlyginimai, didėsiančios pensijos bei gerėjantys lūkesčiai.

„Infliacija šiemet sieks 3,2%, tačiau kitais metais sulėtės iki 2,5%. Nepaisant to, ir kainų augimas, ir nepakankamas biudžeto deficito mažinimas gali užkirsti kelią euro įvedimui.

Nepaisant teigiamų tendencijų, daugelis vidinės ir išorinės rizikos rūšių išlieka. Galimas periferinių euro zonos valstybių valdžios sektoriaus skolos restruktūrizavimas gali sąlygoti didesnes palūkanų normas, slopinti lūkesčius, bei stabdyti Lietuvos eksporto apimčių didėjimą ES rinkose. Dėl neramumų Šiaurės Afrikoje ir Viduriniuosiuose Rytuose nafta gali brangti toliau, o tuo pačiu padidėti ir infliacija, bei sulėtėti vartojimo augimas“, - apibendrina N. Mačiulis.

Jis taip pat įspėja, kad didžiausia rizika yra šalies viduje – artėjant 2012 m. Seimo rinkimams gali padaugėti tvarų ir ilgalaikį ekonomikos augimą slopinančių pasiūlymų. Neatsakingas ir nepasvertas mokestinės naštos didinimas pradiniu atsigavimo laikotarpiu gali pabloginti vartotojų ir investuotojų lūkesčius.


Šiame straipsnyje: ekonomikaaugimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Na, jo, žydam visi mokesčiai, kurie uždedami " runkeliams" - geri. Ir kuo daugiau moka " runkeliai" , tuo žydams gyvenimas geresnis. Tik debilėjantys žydai nesuvokia, kad reikia pirma " runkeliam" duoti, o paskui prašyti. O nekantarujantys iš godumo kuo greičiau pralobti žydai norėtų daugiau imti nieko papildomai neduodami. Čia ir pasirodo nenuginčijamas ir augantis landsberginių žydų aferistų debilumas. ------------------ Štai ir " godžiųjų" siūlymai- neatstačius algų ir pensijų į ikikrizinį lygį, įvesti eilę naujų mokesčių.

Pinokis

Pinokis portretas
Nieko cia paguodziancio. Kai pakels ir grazins pensijas - lygiai tiek ar daugiau viskas pabrangs. Kvailas, kad esi biednas - biednas, kad esi kvailas.

Jonis

Jonis portretas
Aukščiausias Lietuvos įstatymas-tautos gerovė. Todėl Lietuvoje turi būti gera gyventi visiems Lietuvos piliečiams, o dabar gerai gyvena tik penki procentai jos narių. Tai apie kokį pagerėjimą čia sapalioja.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių