Ekologiškus produktus perka ūkininkai, namų šeimininkės, mamos

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad lietuviams ekologija nesvetima, tačiau gyventi laikantis ekologiško gyvenimo principų bei pirkti ekologiškas prekes ir produktus rūpi tik penktadaliui Lietuvos piliečių. Tyrime dalyvavę lietuviai nepasitiki parduodamais ekologiškais produktais. Jų manymu, tikrai sveikus, vertingus ir ekologiškus produktus galima užsiauginti tik patiems, teigiama pranešime.

Rinkos tyrimų bendrovė „GfK Custom Research Baltic“ liepą atliko tyrimą apie Lietuvos piliečių ekologijos suvokimą ir ekologišką gyvenimo būdą.

Didžiajai daliai respondentų žodis „EKO“ siejasi su ekologija, taip atsakė 77 proc. respondentų. Dešimtadalis mano, jog tai prekinis ženklas, padedantis lengviau parduoti. Tik 5 proc. respondentų žodis „EKO“ siejasi su  aukšta kokybe, o 4 proc. – su ekonomija.

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad lietuviams ekologija nesvetima, tačiau gyventi laikantis ekologiško gyvenimo principų, pirkti ir vartoti ekologiškus produktus priimtina ne visiems.

Dauguma lietuvių (82 proc.) sutinka, kad produktai „iš savo močiutės kaimo“ arba iš savo sodo gerokai vertingesni nei su užrašu „ekologiškas“ prekybos vietose. O prekybos vietose matant ekologiškus produktus kyla klausimas, ar tikrai jie ekologiški, ar tai tik reklamos triukas.

Su šiuo teiginiu sutiko 71 proc. apklausoje dalyvavusių respondentų.
Ketvirtadalis apklaustųjų mano, kad domėjimasis ekologija lietuviams siejasi su noru pasirodyti, su mada. Net dviejų trečdalių apklaustųjų nuomone, ekologija svarbesnė tampa tada, kai tampi atsakingas ne tik už save, bet ir už aplinkinius: vaikus, sergančius artimuosius ir pan.

 

Ar ekologiški produktai tikrai ekologiški?

Lietuviai mano, kad ekologiški produktai gerokai brangesni už kitus pirmiausia todėl, kad dabar ekologija labai populiari. Taip mano net 64 proc. respondentų. Ketvirtadalis mano, kad vartodamas tik ekologiškus produktus ir daug dėmesio skirdamas ekologijai, prarasi dalį gyvenimo džiaugsmo.

Nors ekologijos tema itin daug diskutuojama ir ji neretai atrodo nebeįdomi, apklaustųjų manymu, diskusijos šia tema turi ir teigiamų aspektų. 44 proc. respondentų mano, kad tai skatina gamintojus stengtis gaminti kokybiškesnius produktus. Tačiau pusė respondentų įsitikinę, kad problema ta, jog beveik nėra objektyvių kriterijų, kaip atskirti, ar ekologiškas produktas – tikrai ekologiškas.

Nors pusė visų apklaustųjų sutinka, kad pirkdamas produktus su užrašu „ekologiškas“ labiau rūpiniesi savo ir šeimos narių sveikata bei gerove, vis dėlto tik ekologiškas prekes ir produktus pirkti teigė besistengiantys tik penktadalis respondentų. Tai daryti labiau linkę patys ūkininkai, taip pat namų šeimininkės, vaiko priežiūros ar motinystės atostogų išėjusios moterys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

 as portretas
lenkiski produktai lietuvisku ekologisku pavadinimu ale ir patiklumas tu zmogeliu lietuvos jiems bele etikete grazi ir parasyta ekologiski

Loni

Loni portretas
Kas lenku produktuose, kas lietuviskuose viskas tas pats ! Zeme, oras, atmosfera viskas uztersta.

J

J portretas
ne noras , o kainos gasdina pasiziurejus i ekologiskus produktus
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių