EK siūlo pamažu mažinti trijų AE uždarymo finansavimą

Europos Komisijos pareigūnai dar kartą pareiškė, kad Komisija siūlo pamažu mažinti trijų ES narių atominių elektrinių, įskaitant ir Ignalinos branduolinę jėgainę, uždarymui skiriamas lėšas.

„Komisijos pareigūnai pakartojo, kad komisija siūlo nuosekliai mažinti atominių elektrinių uždarymo procesams skiriamių lėšų dydį“, - BNS telefonu iš Briuselio sakė Lietuvos derybininkas ir premjero patarėjas diplomatas Neilas Tankevičius.

Lietuvos derybininkams Briuselyje pristatant šalies poziciją dėl ES finansinės paramos Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymui finansuoti 2014-2020 metais, N.Tankevičius ir energetikos viceministras Arvydas Darulis pirmadienį ir antradienį susitiko su Europos Komisijos atstovais, atsakingais už atominių elektrinių saugumo, uždarymo bei finansavimo klausimus.

„Jiems buvo pristatyta Lietuvos argumentacija, kodėl reikalinga Europos Sąjungos finansinė parama IAE uždarymui. Buvo pristatyta dabartinė padėtis, taip pat ir ekonominė, kokį poveikį turėjo sprendimas uždaryti Ignalinos atominę elektrinę, kokios paramos reikia naujoje finansinėje perspektyvoje “, - sakė N.Tankevičius.

Jo teigimu, Komisija rengia pasiūlymą, kaip trijų - Lietuvos, Slovakijos ir Bulgarijos - atominių elektrinių uždarymo procesas bus finansuojamas, kiek paramos bus skiriama iš Europos Sąjungos (ES).

BNS klausiamas, ar Lietuva gaus mažesnį finansavimą nei prašo, derybininkas atsakė: „Į tai negalima dabar atsakyti, mes esame pateikę savo poreikius, išdėstę savo argumentus“.

Lietuva IAE uždarymui 2014-2020 metais siekia gauti 770 mln. eurų (2,659 mlrd. litų) ES paramos, nors dar šių metų pavasarį Vyriausybė oficialiai buvo nutarusi prašyti 870 milijonų eurų (3 mlrd. litų).

Paskutiniai Briuselio pasiūlymai numato trijų - Lietuvos, Slovakijos ir Bulgarijos - atominių elektrinių uždarymui skirti iš viso 500 mln. eurų. Iki šiol skelbta, kad joms gali būti skirta apie 700 mln. eurų, o vien Lietuvai - apie 300-400 mln. eurų (1-1,4 mlrd. litų) arba dar mažiau.

Be to, siūloma finansavimą uždaromoms atominėms baigti po 14 metų nuo paramos teikimo pradžios. Tai reiškia, kad Lietuvai ir Slovakijai parama būtų baigta teikti 2017 metais, o Bulgarijai - 2020 metais.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių