EK: realu, kad euras Lietuvoje bus įvestas 2014-aisiais

Europos Komisijos nuomone, Lietuvai realu eurą įsivesti 2014 metais. Tai trečiadienį žurnalistams patvirtino EK atstovybės Lietuvoje vadovas.

"Viena iš šių žinių, kurią trečiadienį Europos Komisija pasiųs, galbūt daugiau užuominomis, negu labai konkrečiai, yra ta, kad jeigu Lietuva laikysis šitų priemonių (Mastrichto kriterijaus reikalavimų - BNS), ji turi šansų įvesti eurą vidutiniame laikotarpyje, tai yra, kalbame apie 2014 metus. Taip, tai yra realu, jei Lietuva laikysis visų tų priemonių ir ekonominės tendencijos pasaulyje ir Europoje bus tokios, kokias mes stebime dabar", - trečiadienį žurnalistams Vilniuje sakė Kęstutis Sadauskas.

Lietuvos premjeras Andrius Kubilius bei finansų ministrė Ingrida Šimonytė yra minėję, kad Lietuva eurą galėtų įsivesti 2014 metais.

Lietuvos planus įsivesti eurą 2007 metais sutrukdė Mastrichto kriterijų viršijusi infliacija, kuri nuo 2008 metų vidurio ėmė mažėti, tačiau dabar didžiausią pavojų kelia fiskalinis deficitas.

EK trečiadienį teigiamai įvertino Lietuvos pastangas mažinti fiskalinį deficitą ir pasiūlė pratęsti terminą vieneriems metams - iki 2012 metų, kai jis turės būti sumažintas iki Mastrichto kriterijuose numatytos 3 proc. BVP ribos.

2010 metų Lietuvos planuojamas fiskalinis deficitas yra 9,5 proc. BVP. 2009-ųjų fiskalinis deficitas turėtų siekti apie 9,8 proc. BVP.

"Fiskalinis deficitas yra šiek tiek mažiau nei 10 proc. ir tai yra labai svarbi riba. Kas svarbiausia, tai yra signalas rinkoms, signalai pasauliui, kad su Lietuva yra viskas tvarkoje - kad galima nusiraminti, kad galima Lietuvą finansuoti, čia galima kurti verslą, galima investuoti - aš manau, kad tai yra pati svarbiausia žinia", - BNS sakė K.Sadauskas.

Eurą įvesti ES narė gali, jeigu valstybė narė atitinka vadinamuosius Mastrichto kriterijus, kurie reikalauja išlaikyti kainų stabilumą, šalis neturi viršyti 3 proc. BVP valdžios sektoriaus deficito ir 60 proc. BVP skolos rodiklių, jos nacionalinė valiuta turi būti stabili.


Šiame straipsnyje: euraseuro įvedimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių