EK ramina - be dujų Europa neliks

ES Ukrainos ir Rusijos konfliktą dėl dujų tiekimo laiko ne politiniu, o komerciniu ginču ir ragina abi puses greičiau rasti bendrą sprendimą, kad dujų tiekimas ES nesutriktų. Europos Komisija (EK) teigia, jog šiuo metu Europos vartotojams tiesioginio pavojaus likti be dujų nėra.

Visgi situacijai įvertinti EK siunčia misiją į Ukrainą ir šaukia ES dujų koordinavimo grupės posėdį, praneša Lietuvos radijas.

Pirmininkavimą ES perėmusi Čekija surengė už ekonomiką atsakingų ES šalių nuolatinių atstovų Briuselyje susitikimą, kuriame apsikeista informacija, kokia yra kiekvienoje šalyje situacija dėl rusiškų dujų tiekimo.

Vengrijoje jau būta tiekimo sutrikimų, tačiau dabar padėtis normalizuota. Rumunija buvo pranešusi apie dujų slėgio sumažėjimą, bet šiuo metu dujų slėgis normalus. Lenkija praneša, jog sumažėjęs rusiškų dujų tiekimas per Ukrainą kompensuotas iš Baltarusijos tranzitinio dujotiekio.

EK atstovo Ferano Taradelo teigimu, šiuo metu tiesioginio pavojaus Europai likti be dujų nėra, atsargų sukaupta pakankamai, tačiau situacija, pasak pareigūno, gali pasikeisti bet kuriuo metu, nes šąlant orams dujų poreikis gali smarkiai išaugti.

ES pirmadienį išsiuntė į Ukrainą specialią pareigūnų misiją, kurią sudaro energetikos komisaro Andrio Piebalgo atstovas, kiti aukšti EK pareigūnai bei pirmininkaujančios Čekijos pramonės ministras.

Misija susitiks ir su Ukrainos, ir su Rusijos atstovais, kad išsiaiškintų, kokia padėtis yra iš tikrųjų, nes kol kas ukrainiečiai ir rusai kaltina vieni kitus ir pateikia skirtingas versijas.

Kaip portalas jau rašė, Rusijos dujų monopolistė „Gazprom" paragino ES paspausti Ukrainą, kad būtų užtikrintas rusiškų dujų tranzitas į Europą.

Misijos rezultatai bus pristatyti ketvirtadienį ES neformaliam užsienio reikalų ministrų susitikimui Prahoje, o penktadienį Briuselyje konkrečius veiksmus ir kiekvienos ES šalies dujų poreikius aptars ES dujų koordinavimo grupės ekspertai.


Šiame straipsnyje: Europos KomisijaDujosEStiekimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių