EK panaikinus pašarinių grūdų muitus, Lietuvos ūkininkai ėmė tuštinti sandėlius

Europos Komisijai nusprendus naikinti pašarinių grūdų muitus, Lietuvos ūkininkai, iki tol laukę tolesnio kainų augimo, javus pradėjo pardavinėti supirkėjams ir kainos šiek tiek nukrito.

Rinką išjudino ir tai, kad Europos Sąjungos iš intervencinių sandėlių veža grūdus perdirbėjams, o šie gamins produktus nepasiturintiems žmonėms, ketvirtadienį informuoja dienraštis "Verslo žinios".

Už paslaugą bus atsiskaitoma ne pinigais, bet grūdais, juos įmonės vėliau parduos. Vien Lietuvoje tokių miežių - dešimtys tūkstančių tonų.

"Sprendimas naikinti importo muitus - kol kas tik psichologinis veiksnys, nes fiziškai per kelias dienas javų niekas neatsivežė. Lietuvoje, manau, svarbiau yra tai, kad rinkoje pasirodys pašarinių miežių, gulinčių intervenciniuose sandėliuose. Jie puikia tinka gyvuliams šerti", - analizuoja įmonės "Amilina" generalinis direktorius Mindaugas Gedvilas ir prognozuoja tolesnį kainų mažėjimą, nes ūkininkai ir spekuliantai, elevatoriuose bei sandėliuose laikę grūdus, nusprendė nebelaukti ir imti pardavinėti derlių.

Amilina" per savaitę tonos supirkimo kainą sumažino 40 litų - nuo 930 iki 890 litų.

Europos Komisijos nutarimas naikinti muitus paskutinį kartą buvo priimtas 2008 metais vasarį, kai grūdų kainos taip pat buvo rekordinės. Tada kainos drastiškai krito. Šį kartą milžiniško ir greito pigimo nelaukiama.


Šiame straipsnyje: grūdai

NAUJAUSI KOMENTARAI

suvalkiietis

suvalkiietis portretas
Taip krintannt birzoje grudu kainoms greitai pasieks uzpernai kainas kai po keturis simtus vos gaudavai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių