Per dvejus metus - daugiausia skundų dėl „vokelių"

Valstybinė mokesčių inspekcija per dvejus bendro VMI pasitikėjimo telefono 1882 gyvavimo metus, sulaukta daugiau kaip 4500 įvairių pranešimų apie mokamus „atlyginimus vokeliuose", darbo sutarčių sudarymo, darbo drausmės, darbo laiko apskaitos bei kitus finansinius pažeidimus.

Apie 75 proc. skambinusiųjų sutiko prisistatyti ir toliau bendradarbiauti su specialistais, atskleidžiant finansinius nusikaltimus. Šiek tiek dažniau apie įvairius pažeidimus praneša moterys: apie 60 proc. visos informacijos gaunama iš dailiosios lyties atstovių.

Dažniausiai žmonės informuoja apie „atlyginimų vokeliuose" mokėjimo atvejus - sulaukta apie 2600 pranešimų.

Išlieka tendencija, kad daugiausia apie galimus pažeidimus informuoja Vilniaus, Kauno, Klaipėdos gyventojai. Pranešimų skaičius atspindi šalies regionų ekonomikos lygį. Pažymėtina, kad Vilniuje savo veiklą vykdo ypač daug statybos bendrovių, bei viešojo maitinimo ir apgyvendinimo paslaugas teikiančių įmonių.

Pranešimų srautas apie mokestinius ir kitus pažeidimus nuo praėjusių metų rugsėjo mėnesio išlieka stabilus: vidutiniškai per mėnesį sulaukiama apie 220 pranešimų.

Išanalizavus pasitikėjimo telefonu gautą informaciją, nuo pasitikėjimo telefono starto pradžios iki šių metų balandžio mėnesio nustatyta apie 4,6 mln. litų išmokėto neapskaityto darbo užmokesčio - vidutiniškai kas savaitę buvo nustatoma nauja įmonė, mokėjusi atlyginimus „vokeliuose".

Pagal pasitikėjimo telefonu gautą informaciją nustatyta 310 nelegaliai dirbusių darbuotojų, dėl nelegalaus darbo faktų Administracinės teisės pažeidimų protokolai surašyti daugiau negu 90 darbdavių, dėl neapskaityto darbo užmokesčio išmokėjimo - 130 darbdavių, be to, pagal nustatytus faktus pradėti 59 ikiteisminiai tyrimai.

Atliktų mokestinių patikrinimų metu papildomai apskaičiuota ir sprendimais patvirtinta daugiau kaip 6 mln. litų mokesčių, baudų bei delspinigių, dalis patikrinimų yra nebaigti. Tiriant gautus pranešimus, taip pat surašyta daugiau nei 1482 Administracinės teisės pažeidimų protokolų dėl kitų pažeidimų.

"Klaipėdos" nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių