Du šiauliečiai priversti sumokėti 0,6 mln. litų mokesčių

Mokesčių inspektoriams patikrinus du šiauliečius, į valstybės biudžetą buvo sumokėta daugiau nei 600 tūkst. litų gyventojų pajamų mokesčio (toliau - GPM) ir šio mokesčio delspinigių.

Šiaulių inspekcijos specialistai, patikrinę vieno apskrities gyventojo pajamas, gautas nuo 2003 metų pradžios iki 2006 metų pabaigos, nustatė beveik 100 tūkst. litų pajamų trūkumą, t. y. vienais metais gyventojo pajamos buvo mažesnės už išlaidas.

Kadangi patikrinimo metu gyventojas nepateikė jokių dokumentų, paneigiančių trūkumą ir pagrindžiančių piniginių lėšų buvimą bei kilmę, jos buvo priskirtos kaip kitos su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais nesusijusios ir ne iš individualios veiklos gautos pajamos, kurios apmokestinamos tuo metu galiojusiu 33 procentų tarifu. Taip pat patikrinimo metu buvo išsiaiškinta, kad gyventojas iš tėvo gavo dovanų 600 tūkst. litų, kurie oficialiais dokumentais nebuvo pagrįsti.

Šiaulių apskrities gyventojas, realiai vertindamas situaciją, nusprendė pasinaudoti Lietuvos Respublikos mokesčių administravimo įstatymo numatyta galimybe ir pasiūlė mokesčių administratoriui tartis dėl mokesčių ir su jais susijusių sumų dydžio. Mokesčių administratoriaus bei mokesčių mokėtojo atstovai derybų metu susitarė ir sudarė raštišką susitarimą, kad gyventojas sutinka sumokėti daugiau negu 90 tūkst. litų GPM ir per 40 tūkst. šio mokesčio delspinigių.

Kitu atveju, tikrindami vertybinių popierių pirkimo - pardavimo sandorius, Šiaulių inspekcijos specialistai patikrinimo metu priskaičiavo sumokėti daugiau nei pusę milijono litų gyventojų pajamų mokesčio.

Mokesčių mokėtojas, paveldėjęs testamentu vertybinius popierius, juos pardavė anksčiau, neišlaikęs 366 dienas nuo jų įsigijimo, t. y. paveldėjimo, dienos.

Vertybinius popierius paveldėjusiam ir juos pardavusiam Šiaulių apskrities gyventojui buvo priskaičiuota per pusė milijono litų gyventojų pajamų mokesčio. Mokesčių mokėtojas mokestinę prievolę pripažino ir sumokėjo visą sumą į valstybės biudžetą.


Šiame straipsnyje: mokesčiaivengimasinspekcija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių