Per du mėnesius iš darbo išėjo 6,6 tūkst. pensininkų

Dėl senatvės pensijų dirbantiems pensininkams mažinimo iš darbo 2009 m. gruodį išėjo apie 5100 dirbančių senatvės pensininkų, per šių metų sausį – šiek tiek virš pusantro tūkstančio.

Skaičiuojama, kad per šiuos du mėnesius dirbančių senatvės pensininkų sumažėjo apie 10,5 proc.

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos darbo rinką paliko kur kas mažiau žmonių, nei prognozuota.

„Prognozuojant pensijų mažinimo poveikį dirbančių pensininkų apsisprendimui, manyta, jog sunkmečiu pasitraukti iš darbo rinkos gali apie 20 proc. pensijos gavėjų“, – rašoma ministerijos pranešime.

Pasak jos, gauti duomenys rodo, kad pensijų mažinimo mechanizmas buvo parinktas teisingai – jis nustatytas taip, kad dirbančiam pagal darbo sutartį asmeniui darbo užmokestis visada „atperka“ jos mažėjimą. Pasiliekantys darbo rinkoje pensijų gavėjai, gaudami sumažintas pensijas, solidariai prisideda prie finansinės „Sodros“ biudžeto naštos pasidalijimo sunkmečio laikotarpiu.

Ministerijos ekspertų teigimu, tikimasi, kad per praėjusį laikotarpį iš darbo rinkos pasitraukę pensininkai yra didžioji dalis iš tų, kurie priims tokį sprendimą sunkmečiu. 

Socialinių išmokų, tarp jų ir dirbančių pensininkų pensijų, mažinimas numatytas Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinajame įstatyme, kuris įsigaliojo nuo šių metų sausio 1 d.

„Sodros“ duomenimis, 2009 m. lapkričio pabaigoje dirbančių senatvės pensininkų buvo virš 62,6 tūkst., gruodžio pabaigoje apie 57,5 tūkst., 2010 m. sausio pabaigoje – apie 56 tūkst. Iš viso senatvės pensininkų sausio pabaigoje buvo apie 597 300, taigi, apie 9,38 procento iš jų sudarė dirbantys pensininkai.

Praėjusių metų gruodžio 9 d. Seimas pritarė Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinajam įstatymui.

Priimtu įstatymu sumažintos valstybinės socialinio draudimo senatvės, netekto darbingumo, išankstines senatvės, ištarnauto laiko, našlaičių, maitintojo netekimo pensijos, taip pat nukirptos motinystės (tėvystės) pašalpos, nedarbo socialinio draudimo išmokos, vaiko pinigai. Papildomai nuspręsta mažinti pensijas dirbantiems pensininkams.

Dirbantiems pensininkams pensijos mažinamos taip: 
jei darbo užmokestis 200 Lt – pensija mažinama 2,5 proc.,
jei darbo užmokestis 400 Lt – pensija mažinama 5 proc.,
jei darbo užmokestis 800 Lt – pensija mažinama 15,6 proc.,
jei darbo užmokestis 1500 Lt – pensija mažinama 34,1 proc.,
jei darbo užmokestis 2100 Lt – pensija mažinama 50 proc.,
jei darbo užmokestis 3100 Lt – pensija mažinama 59,5 proc.
jei darbo užmokestis 4200 Lt ir daugiau – pensija mažinama 70 proc.

Numatoma, kad įstatymas galios laikinai – nuo 2010 m. sausio 1 d. iki 2011 m. gruodžio 31 d. Po to išmokos turėtų grįžti į dabartinį lygį, o senatvės pensininkams pažadėta kompensuoti dalį sumažintos pensijos.


Šiame straipsnyje: pensijospensijapensininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių