Draudimo rinkos augimas sustojo

Lietuvos draudimo rinka reaguoja į bendrą situaciją pasaulio finansų rinkose bei Lietuvos ekonomikoje. Pasaulinė finansų krizė sutapo su Lietuvos ūkio augimo lėtėjimo ekonominio ciklo faze, todėl neigiamas poveikis draudimo rinkai žymiai stipresnis.

Nors spalio mėnesį draudimo įmokų buvo pasirašyta daugiau nei rugsėjį, tačiau, vertinant 2008 metų dešimties mėnesių rodiklius, galima daryti išvadą, kad draudimo rinka beveik nustojo augti. Pasirašytų įmokų suma siekė 1,694 mlrd. litų, t.y. pasirašyta tik 0,2 proc. daugiau nei pernai atitinkamu laikotarpiu, o dar prieš mėnesį šis augimo tempas buvo 2,4 proc.

Per šiuos metus sudaryta 3,839 mln. draudimo sutarčių. Lyginant su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, draudimo sutarčių skaičius sumažėjo 3,1 proc. Tai lėmė ne gyvybės draudimo sutarčių portfelio susitraukimas 3,4 proc., o labiausiai mažėjo sutarčių sudarymas transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės draudimo (-3,9 proc.) ir sveikatos draudimo (-10,8 proc.) grupėse. Tačiau gyvybės draudimo rinkoje sudarytų sutarčių skaičius išaugo 15,9 proc. iki 77,1 tūkst. vnt.

Šių metų ne gyvybės draudimo rinkos augimo variklis - turto draudimas. Nors sutarčių preliminariais duomenimis sudaryta tik 0,04 proc. daugiau, tačiau, lyginant su 2007 metų dešimties mėnesių duomenimis, įmokos išaugo 65,8 proc.

„Draudimo įmokų didėjimui įtakos turėjo auganti infliacija, taip pat viena iš priežasčių galėjo būti didėjanti draudžiamo turto vertė. Matyt, siekiant pilno nuostolių kompensavimo ateityje, atnaujinamose draudimo sutartyse, buvo didinamos draudimo sumos, o tai, savo ruožtu, kėlė draudimo įmokas", - rašoma draudimo priežiūros komisijos pranešime. 


Šiame straipsnyje: Draudimo rinkaaugimassulėtėjo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių