Draudimo rinka šiemet sumažėjo 2,7 proc.

Per tris šių metų ketvirčius draudikai pasirašė daugiau nei 1,1 mlrd. litų įmokų, o draudėjams išmokėjo daugiau nei 691 mln. litų. Palyginti su tuo pačiu 2009 metų laikotarpiu, įmokų suma mažesnė 2,7 proc., o išmokų – 12,9 proc.

Šių metų sausio–rugsėjo mėnesiais ne gyvybės draudimo rinkoje pasirašyta daugiau nei 763 mln. litų įmokų, t. y. 7,1 proc. mažiau nei tuo pačiu 2009 metų laikotarpiu, o gyvybės draudimo rinka pasistiebė 7,8 proc. iki daugiau nei 370 mln. litų įmokų.

Gyvybės draudimo rinkoje buvo išmokėta daugiau nei 150 mln. litų išmokų, tai yra 14,3 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu, ne gyvybės draudimo rinkoje išmokos viršijo 540 mln. litų, t. y. 12,4 proc. mažiau nei per atitinkamą laikotarpį pernai.

„Kaip ir buvo tikėtasi, rinkos nuosmukis kas mėnesį mažėjo, ir antrąjį pusmetį rinka jau pradėjo rodyti atsigavimo ženklus. Šiuo metu pasirašytų įmokų suma yra tik 2,7 proc. mažesnė nei pernai metais tuo pačiu metu. Šis neigiamas rodiklis nuo metų pradžios turėjo mažėjimo tendenciją, todėl ir toliau liekame prie savo ankstesnių prognozių – rinka susitrauks apie 2 proc. Vertindami rinkos tendencijas, pagal palankios raidos scenarijų  2011-aisiais metais numatome nuosaikų 8–10 proc. augimą“, – teigia Draudimo priežiūros komisijos pirmininko pavaduotojas Ramūnas Baravykas.

Rugsėjo mėnesį tiek gyvybės, tiek ne gyvybės draudime buvo stebimas augimas – įmokų suma, lyginant su rugpjūčiu, išaugo 2,5 proc. ir siekė 122 mln. litų. Ne gyvybės draudimo rinka ūgtelėjo 0,8 proc. iki šiek tiek daugiau nei 80 mln. litų, gyvybės draudimo – 5,8 proc., t. y. iki beveik 42 mln. litų. Anot R. Baravyko, šie metai – kupini nenumatytų negandų, su kuriomis susidūrę gyventojai patyrė daug sunkiai pakeliamų nuostolių. Dažniausiai gyventojai tikisi, kad nelaimės aplenks ir neprireiks niekieno pagalbos. Tačiau pastaruoju metu ryškėja susirūpinimas tiek savo turtu, tiek sveikata ir šeimos gerove, todėl vis daugiau gyventojų, prisiimdami atsakomybę, supranta poreikį draustis, kad nelaimės atveju patirta žala būtų atlyginta.

Pirmąjį rudens mėnesį, pagal draudimo sutartis, draudėjams išmokėta 75,2 mln. išmokų, t. y. 5,1 proc. daugiau nei rugpjūtį – gyvybės draudimo šakoje – beveik 18 mln. litų, t.y., 28,3 proc. daugiau išmokų, ne gyvybės draudimo – 56,5 mln. litų, t. y. 0,9 proc. mažiau išmokų.


Šiame straipsnyje: Draudimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių