Draudikams vėluoti paranku?

Draudimo priežiūros komisija (DPK) ragina draudikus greičiau vykdyti įsipareigojimus gyventojams. Mat pastaruoju metu daugėja skundų, kad draudimo bendrovės vilkina išmokų mokėjimą.

Pinigų tenka laukti

Gyventojai ėmė skųstis DPK, kad bendrovės, ypač gyvybės draudimo įmonės, pasibaigus sutarties terminui vengia laiku išmokėti pinigus. Klientams kyla įtarimų, kad po sutarties pabaigos draudikai bando užsidirbti dar mėnesį investuodami ne savo pinigus.

"Pasibaigus draudimo sutarčiai bendrovės per 30 dienų privalo išmokėti visą kliento sukauptą pinigų sumą, abiem atvejais – tiek kai žmogus miršta, tiek kai jis išgyvena iki sutarties pabaigos. Gyventojai skundžiasi, kad nors draudikai žino apie sutarties termino pabaigą, pinigus dažniausiai išmoka tik paskutinę dieną arba net vėluoja. Kadangi investicinių vienetų vertė kinta kiekvieną dieną, toks delsimas žmogų gali net šiek tiek nuskurdinti", – aiškino DPK narys Darius Andriukaitis.

Jis pripažino, kad atvejų, kai draudikai delsia išmokėti pinigus daugiau nei per 30 dienų, dažniausiai pasitaiko kaupiamojo ir investicinio draudimo srityje. Tačiau D.Andriukaitis nesutiko įvardyti konkrečių bendrovių.

Tik laikini sutrikimai

DPK atstovo nuomone, pinigai turėtų būti išmokami kuo greičiau, o bendrovės neturėtų delsti 30 dienų. Esą ateityje gali būti inicijuotos Draudimo įstatymo pataisos, kad būtų užkirstas kelias draudimo bendrovėms kuo ilgiau disponuoti klientų pinigais.

"Suprantame, kad tam tikrais atvejais greitai išmokėti pinigus gali būti problemiška. Tačiau norime, kad draudikai, jei tik yra galimybė, išmokėtų klientams priklausančias išmokas kuo greičiau. Norime, kad draudikai pasitemptų. Pagaliau žmogus tam ir draudžiasi, kad įvykus nelaimei kuo greičiau gautų finansinę paramą", – sakė D.Andriukaitis.

Reikia laiko atsiskaityti

Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos prezidentas Artūras Bakšinskas kaltinimus tyčiniu delsimu kategoriškai atmeta. Jo teigimu, išmokų tenka palaukti dėl techninių kliūčių.

"Asociacija nagrinėjo šį klausimą. Bandysime ką nors padaryti. Bet tai techniniai dalykai – užtrunka investicinių vienetų konvertavimas į pinigus, atskyrimas nuo bendro krepšelio ir t.t. Reikia keisti informacinių sistemų darbą. Tiesą pasakius, visada šiek tiek delsiama išmokėti pinigus, dėl to įstatymas mums ir leidžia išmokėti pinigus per 30 dienų. Tiesiog dabar, kai žmonėms reikia pinigų, jie tai pradeda pastebėti", – dėstė A.Bakšinskas.

____________________________________________________________________________________

Daugėja ginčų

Draudikų sprendimais nepatenkinti vartotojai vis dažniau ieško teisybės skųsdamiesi DPK.

Per tris šių metų ketvirčius DPK teko nagrinėti 202 draudikų ir jų klientų ginčus. Tai – 63 proc. daugiau nei per tą patį praeitų metų laikotarpį. Daugiausia ginčų šiais metais sulaukta trečią ketvirtį – 84, t.y. 18 proc. daugiau nei per antrą šių metų ketvirtį.

Dažniausiai ginčijamasi dėl išmokos dydžio. Taip pat neretas atvejis, kai draudikas įvertina įvykį kaip nedraudžiamąjį, o klientas dėl to nesutinka. Šiemet klientų naudai buvo išspręsta kiek daugiau nei penktadalis visų ginčų.

Ginčais įvardijami tokie atvejai, kai nesutariama dėl sutartyje numatytų įsipareigojimų ir jų vykdymo.

Šiemet į DPK gyventojai tradiciškai daugiausia kreipėsi dėl transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo ir transporto priemonių savanoriškojo draudimo (Kasko).

Draudimo rinka toliau traukiasi

DPK skelbia, kad nuo metų pradžios draudimo rinka ir toliau traukiasi. Tačiau po vasaros ir atostogų sezono draudimas, kaip ir kitos ūkio bei ekonomikos sritys, šiek tiek suaktyvėjo.

Per rugsėjį, palyginus su rugpjūčiu, pasirašyta 9 proc. daugiau draudimo įmokų, o jų bendra suma sudarė beveik 119 mln. litų. Gyvybės draudimo rinkoje pasirašyta beveik 8 proc. daugiau įmokų, ne gyvybės draudimo rinkoje – 10 proc. daugiau.

Rugsėjį ne gyvybės draudimo rinkoje pasirašytų sutarčių įmokos, palyginti su rugpjūčiu, padidėjo 7,3 mln. litų. Didžiausią dalį šios sumos sudaro 6,4 mln. litų išaugusios turto draudimo grupėje pasirašytų sutarčių įmokos.

"Geresni rugsėjo mėnesio draudimo rinkos rezultatai džiugina, tačiau nereikėtų skubėti vertinti tai kaip staigaus ir ryškaus atsigavimo ženklo. Neišvengiamai sezoniškumas turi įtakos rinkos dinamikai. Keičiasi ne tik draudimo produktų pasiūla, bet ir paklausa – patys gyventojai rudenį paprastai aktyviau domisi draudimu, nes šiuo metų laiku padidėja gaisrų tikimybė, avaringumas, išauga nelaimingų atsitikimų rizika", – teigė DPK pirmininko pavaduotojas Ramūnas Baravykas.

Per devynis šių metų mėnesius iš viso buvo pasirašyta sutarčių už 1 mlrd. 191 mln. litų draudimo įmokų.

Gyvybės draudimo rinka sausį-rugsėjį sudarė 28,8 proc. visos draudimo rinkos. Nuo metų pradžios įmokų suma pasiekė 343,6 mln. litų ir, palyginti su 2008-ųjų sausio-rugsėjo mėnesiais, sumažėjo 12,4 proc.

Didžiausią rinkos dalį, kaip ir ankstesniais metais, užima ne gyvybės draudimas. Šioje šakoje įmokų suma sausį-rugsėjį pasiekė 847,5 mln. litų ir, palyginti su atitinkamu pernai metų laikotarpiu, sumažėjo ketvirtadaliu.

Per šių metų sausį–rugsėjį išmokėta daugiau nei 793,6 mln. litų draudimo išmokų, t. y. 9,5 proc. daugiau nei atitinkamu 2008 m. laikotarpiu. Gyvybės draudimo rinkoje išmokėta 175,8 mln. litų, t. y. 11 proc. mažiau nei pernai. Ne gyvybės draudimo rinkoje išmokos viršijo 617,8 mln. litų, t. y. 17,2 proc. daugiau nei atitinkamu laikotarpiu praėjusiais metais.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių