Dotacijas už spaudos pristatymą kaimams mokės teikėjams

Lėšas platinti spaudai kaimuose jau kitąmet numatoma skirti ne laikraščiams, bet tiesiogiai konkurso būdu parinktiems platintojams.

Pirmadienį Vyriausybės pasitarime svarstytas įstatymų projektų paketas dėl kai kurių Lietuvos pašto veiklos pertvarkymo principų.

„Šie numatomi pakeitimai, kuriems iš principo jau pritarta, padės spręsti jautrią problemą – dėl vietinių laikraščių pristatymo kaimo vietovėse“, - tvirtino premjeras Andrius Kubilius.

Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis paaiškino, kad rengiamomis įstatymų pataisomis žadama nustatyti, jog prenumeratos pristatymo provincijose vietovėse kaštai dengiami tiesiogiai tą paslaugą suteikiančioms įmonėms.

„Tai yra nuostolinga paslauga. Šiemet „Lietuvos paštas“ dėl laikraščių pristatymo į kaimus patirs 15 mln. litų nuostolių. Pernai jie siekė net 25 mln. litų“, - informavo ministras.

Jis priminė, kad šiuo metu veikia tokia schema - laikraščiai iš valstybės finansuojamo Spaudos rėmimo fondo kasmet gauna tam tikras dotacijas, skirtas prenumeratai kaimuose pristatyti. „Tačiau  nežinia, ar laikraščiai nenaudoja tų pinigų kitoms reikmėms, pavyzdžiui, popieriui pirkti“, - sakė E.Masiulis.

Todėl, anot ministro, Vyriausybė siūlys iš esmės keisti situaciją: „Valstybė skelbs konkursą laikraščių prenumeratai kaimo vietovėse pristatyti, kuriame galėtų dalyvauti visi licencijuoti universalios pašto paslaugos teikėjai. Konkurso laimėtojas teiktų šią paslaugą visus metus, o valstybė tiesiogiai jam kompensuotų nuostolius“.

Pasak E.Masiulio, tokią schemą galima būtų pritaikyti jau kitąmet. Todėl Finansų ministerija dabar turės skubiai paskaičiuoti, kiek lėšų šių nuostolių padengimo tikslams reikėtų numatyti kitų metų biudžete. Vyriausybė dėl to apsispręstų, kai dabar Seime svarstomas biudžetas grįžtų į ją pataisymui ir pakoregavimui. „Tai nebūtinai bus 15 mln. litų. Galbūt pakaks ir mažesnės sumos“, - teigė jis.

„Lietuvos paštas“, kaip sakė Susisiekimo ministerijos vadovas, galėtų kartu su kitais „universalios pašto paslaugos tiekėjais“ dalyvauti konkurse pristatyti prenumeratą kaimo vietovėse.

Kitąmet Lietuvoje galutinai liberalizuojama pašto rinka, todėl, kaip tvirtino E.Masiulis, „Lietuvos paštas“ taps vienu iš daugelio šių paslaugų teikėjų, taigi, tokiuose konkursuose galės dalyvauti ne tik jis, bet ir kitos atitinkamas licencijas gavusios įmonės“.

„Lietuvos paštas“ toliau efektyvina savo veiklą. Bendrovė keičiasi ir ruošiasi ateinančiai rinkos liberalizacijai. Pernai „Lietuvos pašto“ veikla atnešė 60 mln. litų nuostolių, o šiemet jų išvis neliks arba nuostoliai bus labai minimalūs. Tikimės, kad kitąmet bendrovė jau atneš pelną“, - prognozavo susisiekimo ministras.


Šiame straipsnyje: Lietuvos paštasSpauda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių