„Doleta“ ruošia milijoninį ieškinį „Swedbankui“

Medinių langų gamybos lyderė „Doleta“ ruošia milijoninį ieškinį „Swedbankui“. Anot įmonės vadovybės, toks sprendimas priimtas, įvertinus netikėtai pasikeitusius  banko atstovų veiksmus, prieš bendrovę.

„Prieš mėnesį sėkmingai atnaujintos derybos, kurių metu tikėjomės rasti kompromisą, netikėtai įstrigo. Bendrovė dėjo visas pastangas, kad susiklosčiusi situacija būtų išspręsta abiems pusėms priimtinu keliu, tačiau bankas netikėtai pakeitė savo poziciją, kuri padiktavo kiek griežtesnę ir mūsų elgseną banko atžvilgiu“, - sako „Doleta“ vadovas Liutauras Daubara.

Anot jo, „Swedbank“ pabandžius inicijuoti bankrotą bendrovei, kurį rugpjūčio mėnesį sustabdė Teismas, bendrovė patyrė neplanuotus, milijoninius nuostolius, galinčius siekti nuo 5 iki 6,5 mln. litų.

Didžioji dalis nuostolių skaičiuojama dėl netikėtai sustabdytų „Doleta“ sutarčių su medinių langų užsakovais bei žala, padaryta bendrovės vardui, o taip pat netikėtai  pasikeitusios bendradarbiavimo sąlygos su tiekėjais užsienio šalyse, kur įmonė neteko kreditų  draudimų bei buvo priversta vykdyti avansinius atsiskaitymus apyvartinėmis lėšomis.

„Buvome sukirtę rankomis su klientais dėl kelių itin didelių objektų rangos. Per birželio –  rugsėjo mėnesius planavome gauti arti 9,5 mln. litų papildomų užsakymų, iš kurių tegavome tik 4,5 mln.

Pagrindinės šių netekčių priežastys, paskleistos abejonės įmonės patikimumu ir veiklos tęstinumu, ko inicijavimo tikrai negalėjome tikėtis iš savo partnerio. Tokie banko veiksmai, stipriai pakenkė bendrovės partnerystei su užsienio bendrovėmis, nes buvo sustabdyti visi kreditų draudimai, o bendrovė turėjo vykdyti didelius avansinius mokėjimus, kurie buvo netikėti“, - sako įmonės vadovas.

Pasak jo, bendrovės prekybos vadyba iki šiol yra priversta aiškinti klientams, kad nėra jokio pagrindo abejoti įmonės potencialu bei veiklos tęstinumu, nes rugpjūčio pradžioje Teismas nepatenkino „Swedbank“ ieškinio, kuriuo bankas siekė inicijuoti bankrotą bendrovei, o taip pat, kad nėra jokio realaus pagrindo kelti bankroto bylą įmonei.

„Banko siekis kelti bankroto bylą ženkliai pakenkė įmonės vertei, apribojo įmonės galimybes gauti naujus, didelius užsakymus, ties kuriais koncentravomės, vykdyti naujus investicinius projektus. Nepaisant to, rugpjūtis buvo vienas geriausių bendrovės veiklos mėnesių, tačiau jis turėjo būti beveik keturis  kartus geresnis nei planuota“, - sako įmonės vadovas.

Pasak „Doleta“ vadovo, per birželį - rugsėjį bendrovė planavo gauti arti 9,5 mln. litų papildomų užsakymų ir per devynis mėnesius pasiekti mažiausiai ketvirtadaliu didesnę apyvartą nei pernai, tačiau įmonės apyvarta per devynis šių metų mėnesius sieks nedaugiau nei 14 mln. litų.

„Esame priversti keisti bendrovės poziciją banko atžvilgiu ir dėl to, kad turime realaus pagrindo manyti, kad kažkas gali būti labai suinteresuotas įmonės spaudimu iš banko pusės. Atnaujintos derybos netikėtai įstringa, nepaisant prieš tai buvusių susitarimų, teikusių daug vilties rasti kompromisą“, - sako Liutauras Daubara.

Anot jo, bendrovė ieškinį Teismui pateiks per artimiausias kelias savaites.

„Doleta“ įkurta 1992 metais. Pagrindiniu jos akcininku yra bendrovės steigėjas Vytautas Silevičius. Bendrovės prekybos tinklas veikia visoje Lietuvoje, taip pat Rusijoje, Airijoje, Didžiojoje Britanijoje. 2008 metais įmonės apyvarta buvo apie 28 mln. litų. „Doleta“ įmonėse dirba beveik 150 darbuotojų.


Šiame straipsnyje: Doleta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių