„DnB Nord“ analitikai: atsigavimo teks palaukti iki 2011-ųjų (papildyta)

Banko "DnB Nord" analitikai Lietuvos ekonomikos atsigavimą prognozuoja po dvejų metų. Didžiausia šalies problema kitąmet bus iki 20 proc. išaugęs nedarbo lygis.

Iš šešių Baltijos regiono šalių 2010–aisiais DnB NORD analitikai prognozuoja nuosaikią ekonomikos plėtrą Lenkijai, Suomijai ir galbūt Estijai. Danija, Lietuva ir Latvija iš recesijos vaduosis ilgesnį laiką. "DnB Nord" prognozuoja, kad Lietuvos BVP per šiuos metus sumažės 17 proc., kitąmet - dar 1 proc.

Kitų metų pavasarį nedarbo lygis trijose Baltijos valstybėse gali pasiekti 20 proc., todėl gyventojų lūkesčiai bus prasti, vidaus vartojimas ir atlyginimai neaugs ir tai lems defliacinius procesus, naujausioje ekonomikos apžvalgoje teigė "DnB Nord" analitikai.

Iš trijų Baltijos valstybių geriausiai sunkmetį turėtų atlaikyti Estija. Ryžtingi veiksmai, siekiant įsivesti eurą 2011 m., ir aiški išėjimo iš krizės strategija leis šaliai pirmajai iš Baltijos trijulės išsiveržti į lyderius ir nukonkuruoti jas tiesioginių užsienio investicijų pritraukimo srityje.

Tuo metu Lietuvoje politiniai nesutarimai ir vangi valdžios sektoriaus reforma griauna viltis dėl spartaus ūkio atsigavimo. Be kryptingo užsienio investicijų ir smulkaus verslo skatinimo bei viešojo sektoriaus pertvarkos nepavyks išvengti užsitęsusios ūkio depresijos.

Lietuvos ekonomikos atsigavimą "DnB Nord" analitikai vienareikšmiškai sieja su eksporto augimu. Atsigaunančios svarbiausios šalies eksporto rinkos - Rusija ir Vokietija – suaktyvins du didelius Lietuvos ūkio sektorius - apdirbamąją gamybą ir transportą, kuriems drauge tenka beveik trečdalis šalyje sukuriamos pridėtinės vertės ir didžioji dalis eksporto apimties.

Jų nuomone, gana neblogos perspektyvos 2010-aisiais laukia ir žemės ūkio sektoriaus, kuris Lietuvos BVP struktūroje turi daug didesnį lyginamąjį svorį nei ES vidurkis. Palanki yra ir aplinkybė, kad, palyginti su kitomis Baltijos šalimis ar ES senbuvėmis, Lietuvos bendrovių ir namų ūkių vidutinio įsiskolinimo lygis yra gerokai žemesnis.

„Vyriausybei suvaldžius valstybės finansus, pertvarkius viešąjį sektorių ir iš esmės pagerinus verslo aplinką, ekonomikos atsigavimo požymių pamatysime jau antroje 2010 m. pusėje. Tačiau spartesnės ir tvarios ūkio plėtros galima tikėtis ne anksčiau kaip 2012 m. ir tik tuo atveju, jei žymiai pagerės užsienio ir vidaus investicijų rodikliai. Todėl ypač svarbu, kad Vyriausybė skirtų pakankamai dėmesio investicijų skatinimui,“ - sako vyriausiasis "DnB Nord" banko analitikas Rimantas Rudzkis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių