D.Matulionis: sutrumpinus motinystės atostogas, galima sutaupyti 800 mln. litų

Sutrumpinus motinystės atostogas ir nustačius išmokų "lubas", būtų galima sutaupyti iki 800 mln. litų, teigia Vyriausybės kancleris Deivydas Matulionis.

"Iki 800 mln. litų būtų sutaupyta, jeigu būtų iki vienerių metų sutrumpintos motinystės atostogos ir nustatytos "lubos", - antradienį Pramonininkų konfederacijos posėdyje sakė D.Matulionis.

Mažinti motinystės išmokas Lietuvą ragino ir Vilniuje lankęsi Tarptautinio valiutos fondo atstovai.

Vyriausybės kancleris kalbėjo, jog bus ieškoma visų galimybių mažinti biudžeto deficitą: "Siūlysime viską, kas padėtų mažinti valstybės deficitą".

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas motinystės išmokų mažinimą taip pat minėjo kaip vieną iš galimų būdų sutaupyti - jo nuomone, šiuo metu biudžetui tai per didelė prabanga.

"Tai lemia 1 mlrd. litų biudžeto deficitą", - žurnalistams sakė K.Glaveckas.

Dabar motinystės pašalpos dydis siejamas su buvusiu uždarbiu - pirmais vaiko auginimo metais mokama 100 proc. kompensuojamo darbo uždarbio dydžio pašalpa, antrais - 85 proc. Nuo liepos 1-osios ši pašalpa mažėja atitinkamai iki 90 proc. ir 75 procentų.

2009-aisiais vaiko iki dvejų metų auginimo pašalpoms "Sodra" išmokėjo 1,47 mlrd. litų.

Gegužę Socialinės apsaugos ir darbo ministerija Seimui pateikė naujausius socialinio draudimo sistemos reformos pasiūlymus, kuriems dar nėra pritarusi Vyriausybė. Pagal juos, siūloma tėvams leisti pasirinkti - vienerius ar dvejus metus - gauti pašalpą, nemokėti kelių pašalpų už kelis vaikus bei keisti pašalpos apskaičiavimo principą.

Skaičiuota, jog valstybė taip sutaupytų nuo 135 mln. iki 188 mln. litų.

Lietuva iki 2012-ųjų metų šalies deficitą siekia sumažinti iki 3 proc. BVP ir taip 2014-aisiais įsivesti eurą. Pernai Lietuvos fiskalinis deficitas siekė apie 9 proc., o šiemet, numatoma, jis bus 8,1 procento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių