D.Kreivys: eksporto atsigavimas paskatins ūkio augimą

Šią savaitę paskelbti Lietuvos užsienio prekybos šių metų 9 mėnesių rezultatai aiškiai rodo, kad eksportas tapo Lietuvos ūkio „garvežiu“, o jo tolesnis atsigavimas garantuos ir viso ūkio augimą, teigiama trečiadienį išplatintame Ūkio ministerijos pranešime spaudai.

„Labai aiškiai matome sąsają tarp naujausių eksporto rodiklių ir kiek anksčiau skelbtų 3-ojo ketvirčio BVP duomenų. Ūkis trečiąjį ketvirtį, palyginti su antruoju, paaugo 6 proc., o eksportas per tą patį laikotarpį - 4,5 proc. Pramonė atsigavo 3 proc.“, - pranešime cituojamas ūkio ministras Dainius Kreivys.

Šie duomenys pateikiami jau įvertinus sezoninius svyravimus. Kiekvieną savaitę antradieniais leidžiamoje ekonomikos apžvalgoje Ūkio ministerijos analitikai apžvelgia makroekonomines ir verslo aplinkos tendencijas. Šį antradienį išleistoje apžvalgoje didžiausią dėmesį analitikai skyrė pirmadienį paskelbtų užsienio prekybos duomenų analizei.

Pasak ūkio ministro Dainiaus Kreivio, lietuviškų prekių ir paslaugų eksportas turi tapti šalies ilgalaikiu ekonomikos augimo varikliu, todėl Ūkio ministerija ir jai pavaldžios institucijos šiandien ypatingą reikšmę teikia eksportuojančių įmonių veiklos skatinimui. Kuriama nauja eksporto strategija, kadangi eksportas - labai svarbus tiek artimoje, tiek tolimoje ateityje.

„Dabartinį ūkio nuosmukį įveiksime visomis priemonėmis skatindami eksportą, remdami eksportuojančias įmones. Ilguoju laikotarpiu, iki 2015-2020 metų, Lietuva turi pereiti prie visiškai naujos eksporto strategijos. Turime siekti, kad Lietuva taptų Baltijos jūros regiono paslaugų centru ir eksportuotų nebe žemos pridėtinės vertės prekes, o aukštą pridėtinę vertę kuriančias paslaugas, inovatyvius produktus“, - įsitikinęs D.Kreivys.

Vyriausybė trečiadienio posėdyje svarsto Ūkio ministerijos parengtą Eksporto plėtros strategiją 2009-2013 metams ir jos įgyvendinimo priemonių planą. Esminis kokybinis eksporto pokytis, kurio siekiama numatomomis priemonėmis, - persiorientavimas į didelės pridėtinės vertės, inovatyvių prekių ir paslaugų eksportą. Siekiama, kad 2015-aisiais inovatyvūs produktai ir paslaugos sudarytų apie trečdalį viso eksporto.

Pirmadienį Statistikos departamentas pranešė, kad, negalutiniais muitinės deklaracijų ir Intrastato ataskaitų duomenimis, 2009 m. sausio-rugsėjo mėn. eksportuota prekių už 29,2 mlrd. litų, importuota - už 33 mlrd. litų. Lietuvos užsienio prekybos deficitas sudarė 3,7 mlrd. litų ir buvo 73,5 procento mažesnis nei tuo pačiu 2008 m. laikotarpiu. 


Šiame straipsnyje: Ūkio augimasKreivyseksportas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių