D.Kreivys ekonomikos skatinimo plano įgyvendinimą vertina 7 balais

Pernai pradėtą įgyvendinti Ekonomikos skatinimo planą ūkio ministras vertina teigiamai. Tuo tarpu Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) teigia, jog planas būtų buvęs kur kas veiksmingesnis, jei iš esmės būtų pagerintos verslo sąlygos.

"Ekonomikos skatinimo planas buvo numatytas dvejiems metams. Kalbant apie bendrą apimtį, tai esu gana patenkintas. Paramą yra gavę daugiau negu 4 tūkst. įmonių - beveik kas penkiolikta Lietuvos įmonė. Jei reikėtų vertinti dešimties balų sistemoje, vertinčiau 7 balais", - sakė ūkio ministras Dainius Kreivys.

Tuo tarpu LLRI ekspertas Vytautas Žukauskas sakė, jog verslo sąlygos gerinamos pakankami vangiai, o Verslo aplinkos gerinimo (Saulėtekio) komisijos programoje nėra planuojami mokesčių pakeitimai.

"Ekonomikos skatinimo planas didžiąja dalimi turėtų vykti per verslo sąlygų gerinimą. Tai valstybei nekainuoja ir tai yra pagrindinis būdas skatinti. Saulėtekio programa įgyvendinama gana vangiai ir čia yra pagrindinė problema - to esminio posūkio nėra, juolab, kad Saulėtekio programoje nėra planuojami mokesčių pakeitimai, kas yra vienas iš pagrindinių verslo sąlygas lemiančių dalykų. Apie mokesčius nekalbama, nors šiemet mokesčiai turėjo itin neigiamos įtakos verslui", - sakė LLRI ekspertas Vytautas Žukauskas.

Naujausiais Ūkio ministerijos duomenimis, per 2009 metus Vyriausybė pritarė 106 Saulėtekio komisijos pasiūlymams.

Ministro D.Kreivio teigimu, jį nuvylė daugiabučių atnaujinimo programa, tačiau, jo žodžiais, "tai nebuvo jo, kaip ministro, atsakomybė".

"Be abejo, kiek nuvylė daugiabučių renovavimo programa, kas nebuvo mano, kaip ministro, atsakomybė, taip pat didieji kreditai, kurie turėtų būti artimiausiu metu pradėti dalinti. Tai tas dvi priemones vertinčiau nepatenkinimai, o visa eilė priemonių buvo pakankami sėkmingos", - kalbėjo jis.

Anot D.Kreivio, didžiųjų kreditų teikimas verslo įmonėms vyksta pakankamai lėtai dėl Europos investicijų fondo biurokratinių kliūčių, o būstų atnaujinimo programa turėtų prasidėti po Naujųjų metų.

"Didžiuosius kreditus administruoja Europos investicijų fondas - europinė institucija, kuri yra lėta, pakankamai biurokratiška. Dėl daugiabučių, aš manau, kad priemonė - labai jautri, daug laiko užtruko paties mechanizmo sukūrimas. Dabar procesas yra prasidėjęs, ir, aš manau, po Naujųjų metų procesas tikrai prasidės", - tvirtino jis.

Šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė anksčiau yra sakiusi, jog ekonomikos skatinimo planas įgyvendinamas per lėtai.

Vyriausybė verslo skatinimo planą, pagal kurį verslui gaivinti per kelerius metus buvo numatyta skirta iki 5,7 mlrd. litų, patvirtino šiemet vasario pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių