D.Jankauskas: dalis pensijos į valstybės biudžetą gali būti perkelta jau 2012-aisiais

Dalies pensijos mokėjimas iš valstybės biudžeto gali būti perkeltas jau 2012 metais, tuo pačiu metu turėtų mažėti ir "Sodros" įmoka, teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

"2012-ieji būtų realu, jeigu pavyks atlikti visus darbus", - antradienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė Donatas Jankauskas.

Anot jo, jei bus tiksliai suskaičiuota ir apsispręsta, kokia dalis pensijos yra perkeliama į bendruosius mokesčius, atitinkamai turėtų mažėti socialinio draudimo įmokų dalis.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė birželį teigė, jog numatoma iš "Sodros" į valstybės biudžetą perkelti vadinamąsias solidarumo, arba bazinės pensijos išmokas. Tačiau sprendimai dar bus priimti.

Po reformos socialinio draudimo dalies, skirtos pensijai, tarifas būtų gerokai mažesnis nei dabartinis, ji būtų mokama iš "Sodros" biudžeto, o vadinamoji nacionalinė pensija (dabartinė bazinė pensija) būtų finansuojama iš valstybės biudžeto.

Senatvės pensiją Lietuvoje sudaro dvi dalys: pagrindinė ir papildoma. Pagrindinė pensijos dalis lygi 110 proc. valstybinės socialinio draudimo bazinės pensijos ir yra vienoda visiems asmenims, turintiems būtinąjį valstybinio socialinio pensijų draudimo stažą, o jo neturintiems ji proporcingai mažinama.

Būtinasis pensijų draudimo stažas senatvės pensijai gauti - 30 metų.


Šiame straipsnyje: pensija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių