Dirbantiems pagal autorines sutartis siūloma nedidinti „Sodros“ įmokos (patikslinta)

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) nusprendė ištaisyti klaidą. Ministerija žada siekti, kad 2010 m. būtų grąžintas pereinamasis laikotarpis asmenims, kurie gauna autorinį atlyginimą ir darbo užmokestį iš to paties darbdavio.

Į šią kategoriją patenka nemaža dalis žurnalistų, menininkų ir kitų kūrėjų, dalį pajamų gaunantys pagal autorines sutartis.

Siūlymas nustatyti pereinamąjį laikotarpį šiems asmenims bus įtvirtintas tiek „Sodros“ biudžeto, tiek Socialinio draudimo įstatymų pataisose. Taip žadama ištaisyti klaidą, atsiradusią liepos mėnesį priimant atitinkamas įstatymų pataisas, kuriose nebuvo išskirta minėtoji grupė.

Jei nebūtų įžvelgta ši klaida, kūrėjams, gaunantiems atlygį iš to paties darbdavio ir pagal darbo, ir pagal autorines sutartis, būtų buvęs taikomas toks pats „Sodros“ įmokos tarifas, kaip ir su darbo santykiais susijusioms pajamoms, t.y. 42 proc. Grąžinus pereinamąjį laikotarpį šiems žmonėms įmoka būtų tik 27 procentai.

"Apmaudu, kad šios techninės klaidos anksčiau niekas nepastebėjo. Tai įvyko dėlneapsižiūrėjimo, kad yra dvi skirtingos apdraustųjų grupės - turintys darbo ir autorines sutartis pas tą patį darbdavį ir turintys tik autorines sutartis. Vienai iš jų patikslinta socialinio draudimo įmokų mokėjimo tvarka, o kitai - neliko pereinamojo laikotarpio, nors buvo žadėta“, - rašoma SADM pranešime.

Ministerija penktadienį išplatino pranešimą spaudai, kuriame patikslino ketvirtadienį jos skelbto pranešimo paskutiniąją pastraipą:

Tik asmenims, gaunantiems autorines ar atlikėjo bei sportininko pajamas iš kito darbdavio, su kuriuo nėra sudarę darbo sutarties, 2010 metais ligos, motinystės bei senatvės pensijų socialinio draudimo įmokos bus skaičiuojamos nuo pusės autorinio atlyginimo ar atlikėjo bei sportininko pajamų. Pavyzdžiui, jei atlikėjas ar sportininkas gauna 2000 litų, 38,5 proc. įmoka bus skaičiuojama nuo 1000 litų, o pagal autorinę sutartį dirbančiam asmeniui - 39,7 procento.

Atlikėjai bei sportininkai nėra draudžiami ligos ir motinystės socialiniu draudimu ligos pašlapoms gauti, todėl jų įmokos tarifas mažesnis 1,2 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių