Didžiosios įmonės šiemet mokesčių sumokėjo 1 mlrd. litų mažiau

Didžiausių įmonių - mokesčių mokėtojų penketukas šiemet išliko nepakitęs, tačiau į biudžetą per dešimt šių metų mėnesių jos sumokėjo 15 proc. mažiau nei per tą tą patį 2008 metų laikotarpį, kai mokesčiai buvo mažesni.

Labiausiai sumenko apdirbamosios gamybos įmonių įmokos, rašo žurnalas "Versus".

„Šiais metais didžiausios įmonės sumokėjo 1 mlrd. litų mažiau", - remdamasis Valstybinės mokesčių inspekcijos pateiktu įmonių duomenimis, teigė bendrovės Mokesčių ekspertų biuras direktorius Artūras Kapitanovas.

Didžiausia mokesčių mokėtoja šiemet išliko "Orlen Lietuva", kuri biudžetą papildė 734,9 mln. litų - beveik 300 mln. litų mažiau nei pernai sausio-spalio mėnesiais (1,033 mlrd. litų).

"Dėl pasaulinės krizės naftos kainos krito, todėl mažėjo ir pajamos. Kita vertus, nuo 2009 metų buvo padidinti akcizai kurui, todėl pajamų į biudžetą turėjo įplaukti lyg ir daugiau, bet taip neįvyko", - sakė A.Kapitanovas.

Tuo tarpu iš padidėjusių tabako akcizų mokesčių, anot A.Kapitanovo, šiemet surinkta daugiau, tačiau tai galėjo lemti didesni jo pardavimai iki rugsėjo, kai buvo prekiaujama dar senomis kainomis.

Tabako gaminių bendrovė "Philip Morris Baltic" per dešimt šių metų mėnesių sumokėjo 524,1 mln. litų mokesčių - beveik 52 mln. litų daugiau nei per atitinkamą 2008-ųjų laikotarpį. Ir šiemet, ir pernai bendrovė pagal sumokėtus mokesčius Lietuvoje buvo antroje pozicijoje.

Gerokai padidinus akcizą alkoholiui, taip pat gautas priešingas, nei siekė valdžia, efektas - mokesčių surinkta kur kas mažiau. Sumažėjo ir alaus vartojimas, tačiau jam nepakėlus akcizo, mokesčių surinkta panašiai kaip ir 2008 metais.

"Tikrai nemanau, kad žmonės vartojo mažiau alkoholio. Todėl jeigu būtų palikti ankstesni akcizo mokesčiai, tai iš alkoholio pardavėjų valstybė būtų gavusi keliais šimtais milijonų daugiau", - tvirtino A.Kapitanovas.

Visos kitos didžiausiųjų mokesčių mokėtojų pozicijos, jo teigimu, rodo, kad kritimas yra, nes gyventojai pradėjo daugiau taupyti ir mažiau vartoti. Gyventojams netekus darbo, įmonės praranda pajamas, o valstybė - mokesčius.

"Visus šiuos skaičius turėtų analizuoti valdžios įstaigos, kad būtų suinteresuotos skatinti verslą. Bet turėtų būti įvertintas ir mokesčių padidinimo efektas: kiek jis davė naudos, o kiek žalos", - sakė A.Kapitanovas.

Į trečią vietą iš ketvirtos šiemet pakilo "Maxima LT" - jos sumokėtų mokesčių suma siekė 339,1 mln. litų, arba 8 mln. litų daugiau nei pernai sausį-spalį. Į ketvirtąją vietą iš penktos pakilo 336,4 mln. litų mokesčių sumokėję "Mineraliniai vandenys" (51,9 mln. litų daugiau).

Naftos produktais prekiaujančios "Statoil Lietuva" mokesčių suma šiemet siekė 336,2 mln. litų - ši suma beveik nepakito, tačiau šiemet nukrito iš antros į penktą poziciją.


Šiame straipsnyje: mokesčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių