Didžioji atliekų dalis keliauja į sąvartynus

Į šiukšlynus didžioji atliekų dalis - maždaug 91 proc., taip ir tebekeliauja, o Aplinkos apsaugos agentūros duomenys rodo, kad daugiausia pažangos pasiekta rūšiuojant akumuliatorius ir baterijas.

Pasak Aplinkos apsaugos agentūros, pernai, buvo surinkta 1,205 mln. tonų atliekų, tai yra 181 tūkst. tonų mažiau nei 2008-aisiais, pirmadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

Atitinkamai sumažėjo ir atliekų kiekis vienam gyventojui nuo 401 kg iki 361 kg.

Vienareikšmiško atsakymo, kodėl mažėja atliekų kiekis, nėra: gali būti, kad jų kiekis traukiasi, nes mažėja šalies gyventojų skaičius, kita vertus, svarstytina ir versija, kad atliekos tiesiog nerenkamos.

Pastaraisiais metais apie 90 proc. šiukšlių keliauja į sąvartynus, o perdirbama vos 5 proc.

Aplinkos apsaugos agentūros Taršos ir atliekų tvarkymo apskaitos skyriaus vadovė Jūratė Banelienė sako, kad 2009 metais, palyginti su 2008-aisiais, smarkiausia (70 proc.) sumažėjo gatvių tvarkymo atliekų: užpernai jų būta 70,1 tūkst. tonos, o pernai tik 23,2 tūkst. tonos.

Mažiausiai jų surinkta Kauno ir Biržų savivaldybėse.

Kita bėda - nenaudojamos elektros ir elektroninės įrangos surinkimas - Lietuvai niekaip nepavyksta įveikti Europos Sąjungos užduoties - kasmet vienam gyventojui perdirbti 4 kg elektronikos atliekų.

Naujausi Aplinkos apsaugos agentūros duomenys rodo, kad šių atliekų surinkimas pernai smuko 41 proc., tai yra 2008 metais elektros ir elektroninės įrangos atliekų buvo surinkta 11,7 tonos, o pernai - 6,9 tonos.

Maždaug 10 proc. sumažėjo ir gyventojų komunalinių atliekų kiekiai.

Kalbant apie antrines žaliavas, iš Aplinkos apsaugos agentūros pateikiamų duomenų matyti, kad daugiausia mažėjo plastiko surinkimas -23 proc., o stiklo atliekų surinkta 46 proc. daugiau.

Pernai Lietuvoje buvo perdirbta beveik 10 tūkst. tonų daugiau atliekų nei 2008 metais, kai buvo perdirbta 60 tūkst. tonų atliekų.


Šiame straipsnyje: atliekosšiukšlėsSąvartynas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių