Didžiausių mokesčių našta - dirbantiems pagal darbo sutartis ir individualių įmonių savininkams

Didžiausius mokesčius šalyje sumoka dirbantys pagal darbo sutartis ir individualių įmonių savininkai, mažiausius - smulkūs ūkininkai, Finansų ministerijos duomenis analizuoja dienraštis "Verslo žinios".

Tačiau duomenų rengėjai ragina atsižvelgti į tai, kad mažesnius mokesčius sumokantys smulkūs ūkininkai ar su verslo liudijimais dirbantys asmenys turi ir atitinkamai mažesnes socialines garantijas.

"Iš pateiktų duomenų matyti, kad didžiausią disproporciją mokesčių sistemoje sudaro socialinio draudimo

mokesčiai ir ją iškraipo", - atkreipia dėmesį Ūkio ministerijos Smulkiojo ir vidutinio verslo departamento direktorė Živilė Glaveckaitė.

Pasak jos, nėra labai teisinga, kad iki 0,5 mln. litų apyvartą turinti uždaroji akcinė bendrovė, atėmus darbo jėgos sąnaudas, sumoka maždaug 24 proc. mokesčių, o individualios įmonės savininkas daugiau kaip 43 proc.

"Akivaizdu, kad šiandien naudingiau steigti įmonę, nei pradėti individualią veiklą. O turėtų būti taip, kad mokesčių dydį lemtų gaunamos pajamos", - teigia Ž.Glaveckaitė.
Pasak dienraščio, gavus 20 tūkst. litų metinių pajamų (tiek pajamų vidutiniškai gauna individualia veikla užsiimantys asmenys), iš kurių atskaitytos visos sąnaudos, išskyrus darbo jėgą, matyti, kad po mokesčių individualios įmonės savininkui liks 11,384 tūkst. litų, smulkiajam ūkininkui - 17,600 tūkst. litų, o samdomas darbuotojas, uždirbęs 20 tūkst. litų, po mokesčių gaus 10,714 tūkst. litų.

Be to, Finansų ministerija suskaičiavo, kokią dalį pajamų mokesčiams atiduoda užsiimantys kaimo turizmu ar nakvynės namais. Gavus 45 tūkst. litų (atskaičius sąnaudas, išskyrus sąnaudas darbo jėgai), smulkiajam ūkininkui po apmokestinimo liks 42,600 tūkst. litų, verslo liudijimo turėtojui - 40,536 tūkst. litų, stambiam ūkininkui - 37,341 tūkst. litų, individualios įmonės savininkui - 24,196 tūkst. litų.

Pasak Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkės Zitos Sorokienės, verslo liudijimų atveju metinės pajamos buvo imamos be atskaitymų, o tai reiškia, kad neįvertinta, kiek sąnaudų tenka darbo vietos nuomai, paslaugai teikti būtinų įrankių ar įrangos įsigijimas, transportas ir kita.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių