Didžiausi Baltijos regiono bankai pradeda skaičiuoti pelną

Atsigaunant Baltijos šalių ekonomikai ir mažėjant nuostolių iš paskolų, didžiausi regione veikiantys bankai, įskaitant "Swedbank", SEB ir "Nordea" jau ima skaičiuoti pelną.

Pasak ekspertų, Švedijos bankai dėl veiklos Baltijos šalyse per ekonomikos krizę labai nukentėjo, bet investuotojams reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad šie bankai, kurie jau užsitikrino tinkamą kapitalizaciją, panašu, atlaikė audrą - jie dabar atrodo labai patrauklūs.

"Radikalus pokytis Baltijos ūkiuose šiandien dar aiškiau matomas. Be to, blogų paskolų mažėja, taigi veikla Baltijos šalyse vėl pelninga", - pareiškė SEB vadovė Annika Falkengren (Anika Falkengren).

"Visada laikome bankus geriausiu ekonomikos atsigavimo matmeniu. Bankams grįžta daug blogų paskolų, taigi vietoj nurašymų dabar matome atsigavimą. Kai kurie iš šių bankų kol kas ir toliau gaus teigiamų žinių", - pareiškė Stokholmo turto valdymo įmonės "East Capital" partneris Aivaras Abromavičius.

"Swedbank" akcijų kursas Stokholmo biržoje šiemet pakilo 31 proc., SEB - 19 proc., o "Nordea" - 2,4 procento.

SEB padalinio Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje pelnas trečiąjį ketvirtį buvo pirmasis per dvejus. "Swedbank" veikla regione liepos-rugsėjo mėnesiais buvo pelninga pirmą kartą nuo 2008 metų, o "Nordea" pelną skaičiavo jau antrąjį ketvirtį iš eilės.

Kai Baltijos šalys išgyveno sunkiausią ekonomikos krizės laikotarpį, regione veikiančius Švedijos bankus prislėgė didžiuliai nuostoliai iš paskolų, kurie vien 2009 metų antrąjį ketvirtį viršijo 10 mlrd. kronų (1,5 mlrd. JAV dolerių). "Swedbank", SEB ir "Nordea" teko parduoti akcijų kapitalui padidinti ir blogų paskolų padidėjimui padengti.

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vertinimais, Lietuvos ūkio prieaugis šiemet gali siekti 1,3 proc., o Estijos - 1,8 procento. Latvijos ekonomika 2010 metais gali smukti 1 procentu.


Šiame straipsnyje: bankai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių