Didmiesčių gyventojai šildymui skiria iki trečdalio savo pajamų

Tik 15 proc. šalies gyventojų gali pasidžiaugti mažomis šildymo išlaidomis, nes jie būsto šildymui išleidžia iki 20 proc. savo pajamų. Visų kitų namų ūkių biudžetuose būsto šildymo išlaidos sudaro gana ženklią dalį, o 5 proc. gyventojų šildymui turi atidėti daugiau nei pusę savo pajamų.

Tai paaiškėjo iš „Veido“ užsakymu atliktos naujausios sociologinės apklausos.

Iki 10 proc. savo pajamų išleidžiantys šildymui pareiškė 2,27 proc. apklaustųjų, o 11-20 proc. -13 proc. respondentų. 21-30 proc. lėšų šildymui skiria 48,6 proc. apklauso dalyvių, 31-40 proc. - 20,8 proc., o 41-50 proc. - 10,2 proc. apklausoje dalyvavusių didmiesčių gyventojų.

Į klausimą, kokią dalį išlaidų sudaro būsto šildymo išlaidos, 3,4 proc. apklausos dalyvių pareiškė, kad išlaidos sudarė daugiau nei pusę pajamų - 51-60 proc. Daugiau nei 60 proc. pajamų išleidžia šildymui 1,6 proc. respondentų.

Nemaža dalis respondentų minėjo, kad dar turi skolų nuo praėjusio šildymo sezono ir negali įsivaizduoti, kaip reikės išgyventi šią žiemą, kai šildymas dar brangsta. Na, o pasidomėjus, kam tenka didžiausia atsakomybė dėl didelių šildymo kainų Lietuvoje, dauguma respondentų minėjo, kad vieno kaltininko nėra, atsakomybė esą tenka kelioms organizacijoms: tiek rusų bendrovei „Gazprom“, tiek mūsų energetikos įmonėms, tiek šilumos tinklų operatoriams, tiek politikams.

Energetikos įmonių neūkiškumu skundėsi 29,8 proc. apklausos dalyvių, Lietuvos centrinės valdžios politikams kaltę suvertė 10,6 proc. respondentų, Rusų bendrovei Gazprom" - 8,8 proc., šilumos tinklų operatoriams - 5,4 proc. apklaustųjų.

3 proc. respondentų mano kad didžiausia atsakomybė dėl didelių šildymo kainų tenka šilumos tiekimo įmonių godumui.

Lietuvos didžiųjų miestų 500 gyventojų apklausą rugsėjo 26-28 dienomis žurnalo „ Veidas“ užsakymu atliko rinkos tyrimų ir konsultacijų bendrovė „Prime consulting“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Individualus taupus

Individualus taupus  portretas
Individualus (autonominis) buto šildymas su karšto vandens paruošimu yra bemaž tris kartus pigiau nei (sovietinė atgyvena) monopolistų centralizuotas butų ir pievų šildymas. Pavyzdys: 2010 gruodis. Trijų kambarių butas (75 kv. m.) su individualiu šildymu ir karšto vandens paruošimu (naudojant dujas) Vilniuje. Sunaudota dujų (per mėnesį) už 230 litų. Dujų kaina - 1 litas 56 centai už kub. m. 2011 Sausis Sunaudota dujų (per mėnesį) už 220 litų (netaupant). 2011 Vasaris Sunaudota dujų (per mėnesį) už 180 litų (netaupant). Šeima džiaugiasi ekonomišku buto šildymu. Tokių šeimų, gyvenančių ekonomiškame bute, daugėja Vilniuje, Kaune ... Individuali (autonominė) kiekvieno buto šildymo sistema turi būti įgyvendinta, renovuojant daugiabučius arba kitaip. Laisvai pasirenkant ...

jeigu

jeigu portretas
jau yra tokiu ekonomisku ir tikrai pigesniu budu, kodel nesiima radikaliu budu tai igyvendinti ? Ir kas uz tai turetu buti atsakingas?. Tas sildymas didziausias galvos skausmas , koks tik begali buti, o kai pradedi gilintis i ju skaiciavimo metodus is vis galva pameti, nesvarbu kokia formule bepateiktu silumininkai , galus rasti vis tiek galima , gerai isigilinus ir isanalizavus. Tik gaila ne ju naudai

pensininkas

pensininkas portretas
Centralizuoto miesto sidymo, ypac centre, aukstomis lubomis kainos garantuotai ivarys visus i nevilti ir svarbiausia atsikratyti tokiu butu jau nebeimanoma, liudna ir graudu...,o atsijungi nuo miesto sidymo taip pat nera jokiu galimybiu.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių