Didesni akcizai alkoholiui sumažino pardavimus

Nepasitvirtina Finansų ministerijos prognozė, kad nuo sausio 20 proc. padidinus akcizą stipriesiems alkoholiniams gėrimams, į valstybės biudžetą papildomai pavyks surinkti 150 mln. litų. Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, pirmąjį pusmetį akcizo mokesčių priskaičiuota 388,6 mln. litų. Tai tik 3,8 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu 2007 metais.

„Nepaisant metų pradžioje padidinto akcizo mokesčio, akcizo priskaičiuota mažiau nei prognozuota. Didesni akcizai šiemet pastebimai sumažino alkoholinių gėrimų gamybą ir pardavimus. Stipraus alkoholio pardavimai per pirmąjį šių metų pusmetį krito 15 proc. Akivaizdu, kad planuotų papildomų 150 mln. litų į valstybės biudžetą surinkti nepavyks", - teigia Alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacijos prezidentas Laurynas Vilimas.

Tuo tarpu Ūkio ministerijos pateiktoje pirmojo pusmečio apžvalgoje teigiama, kad šiemet akcizo už alkoholį sumokėta 23,2 proc. daugiau nei 2007 m. pirmąjį pusmetį. Ministerija taip pat vadovavosi mokesčių inspekcijos duomenimis apie sumokėtą akcizą, tačiau pagal galiojančią tvarką didžioji alkoholio akcizo mokesčių už 2007 metų gruodžio 10-31 d. dalis inspekcijai pervesta sausio mėnesį.

Todėl, pasak asociacijos, norint nustatyti realią šių metų pardavimo ir akcizų sumokėjimo statistiką, privalu vadovautis mokesčių inspekcijos duomenimis apie nuo šių metų sausio 1 d. priskaičiuotą alkoholio akcizą.

Psak L.Vilimo, tai, kad didinat alkoholio akcizą Finansų ministerijai nepavyks į biudžetą surinkti planuotų papildomų 150 mln. litų, rodo, kad vykdoma strategija nepasiteisina.

Alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacija, atstovaujanti Lietuvos alkoholio pramonę šalies bei Europos Sąjungos organizacijose, buvo įkurta 2003 metais.

Asociaciją sudaro „Alita", „Bennet distributors", „Birštono mineraliniai vandenys ir Ko", „Filipopolis", „L.I.O.N. gėrimai", „Mineraliniai vandenys", „Stumbras", „Vilniaus degtinė", kurie kartu yra atskaitingi už daugiau nei 90 proc. Lietuvos stipriojo alkoholio rinkos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių