D.Grybauskaitei Lenkijos prezidentas pasakė, kad neparduoda Mažeikių naftos

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako gavusi Lenkijos prezidento Bronislawo Komorowskio patvirtinimą, kad kol kas apie naftos perdirbimo bendrovės Mažeikiuose pardavimą nekalbama.

Prezidentė trečiadienį pareiškė, kad spekuliacijas gali skleisti suinteresuotos pusės, kurios norėtų įmonę "Orlen Lietuva" nusipirkti pigiau.

"Įmonė pasisamdė konsultantus, kurie turėtų patarti, kaip optimizuoti veiklą. Apie pardavimą kol kas nėra kalbos. Tai patvirtino man ir prezidentas. Spekuliacijos, aišku, yra įvairios. Ir jos turbūt ateina iš suinteresuotų pusių, nes gal kas nors ir norėtų nusipirkti pigiau", - žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

Ji su Lenkijos prezidentu Nidoje buvo susitikusi praėjusią savaitę.

Prezidentė pabrėžė, kad šiuo metu bendrovės rinkos kaina yra perpus mažesnė nei ta, kurią sumokėjo Lenkijos naftos koncernas "PKN Orlen".

"Nemanyčiau, kad kažkas galvodamas nors kažkiek apie verslą parduotų 50 proc. pigiau negu pats mokėjo", - sakė prezidentė.

Viešojoje erdvėje apie "Orlen Lietuva" pardavimą dar aktyviau imta diskutuoti po to, kai Lenkijos naftos koncernas "PKN Orlen" pasamdė tarptautinį investicijų banką "Nomura" pateikti išvadas dėl galimo gamyklos pardavimo arba kitų sprendimo būdų. Daugumos apžvalgininkų teigimu, potencialiais "Orlen Lietuvos" pirkėjais galėtų būti Rusijos naftos bendrovės.

Pasak D.Grybauskaitės, ekonomiškai ši įmonė nėra strateginė Lietuvai.

"Ekonomikai tai nėra strateginė įmonė. Bet kas, kas įvežtų kurą, sumokėtų tą patį PVM į Lietuvos biudžetą. Tai strategiška tik tam miestui tiek, kiek tai įdarbina mūsų žmonių, Lietuvos piliečių, ir kiek jie sumoka į biudžetą. Tokia ir įtaka ekonomikai", - sakė prezidentė.

Paklausta, ar politiškai įmonės pardavimas būtų svarbus, D.Grybauskaitė atsakė: "Politiškai mes jau buvome pardavę ir amerikiečiams, rusams, dabar lenkams. Manau, kad politiškai, turint galvoje, kad įsipareigojimai, kuriuos bet kuris pirkėjas įgis, buvo nustatyti "Williams" pardavimo laikotarpiu iki 2024 metų - mes tai turime pirmiausia turėti galvoje".


Šiame straipsnyje: Mažeikių naftapkn orlen

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių