D.Grybauskaitė: „Visuomis“ - blogai pristatyta gera idėja

Idėja įkurti visą valstybės turtą kontroliuojančią įmonę yra gera, tačiau kol kas ji nėra reali, teigia Lietuvos prezidentė. Pasak Dalios Grybauskaitės, tai yra blogiausias pavyzdys, kaip galima sunaikinti gerą idėją.

"Pati idėja įdomi, ji gerai prigijo Skandinavijoje ir duoda gerą rezultatą. Lietuvoje projektas visiškai neparengtas lietuviškai aplinkai", - antradienį žurnalistams teigė D.Grybauskaitė, paklausta, ar realu įkurti turto valdymo įmonę "Visuomis".

"Pristatydami šią idėją tiek ekspertas, tiek viceministras negalėjo atsakyti į daugelį klausimų, net nežinojo, kiek įstatymų reikės keisti. Tai yra blogiausias pavyzdys, kaip galima sunaikinti gerą idėją, jai dar neprasidėjus", - kalbėjo Lietuvos prezidentė.

Padėti formuluoti valstybės turto valdymo strategijos gaires nusamdytas švedų ekspertas Dagas Detteris (Dagas Deteris), atlikęs valstybės turto valdymo reformas Švedijoje ir kitose šalyse, pasiūlė iš ministerijų ir kitų įstaigų perimti visą valstybės valdomą komercinį turtą ir atiduoti jį naujai įkurtai kontroliuojančiai bendrovei.

Valstybė Lietuvoje valdo daugiausiai turto ir yra didžiausias darbdavys. Skaičiuojama, kad vien komercinio - įmonių, miškų ir kito - turto vertė siekia 18 mlrd. litų, tačiau už 2009 metus į valstybės biudžetą tegauta apie 44,8 mln. litų dividendų.

Skaičiuojama, kad reforma valstybės iždą vien kitais metais galėtų papildyti 300-400 mln. litų, o ilgainiui ši sumą esą galėtų pasiekti ir milijardą litų.

Kai kurie konservatorių partneriai valdančiojoje koalicijoje taip pat kol kas neskuba reikšti paramos planuojamam kurti valstybės turto valdymo holdingui "Visuomis".


Šiame straipsnyje: Visuomis

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių