D.Grybauskaitė: RST ir VST sujungimas padėtų demonopolizuoti rinką

Prezidentė Dalia Grybauskaitė tvirtina toliau dėsianti pastangų, kad šalies energetika būtų demonopolizuota. Šalies vadovė tikina abejonanti dėl naujos atominės elektrinės Lietuvoje projekto.

Pritaria elektros pirkimui aukciono būdu

Ji mano, kad Rytų skirstomųjų tinklų ir VST sujungimas, atskyrus elektros gamybą ir perdavimą, kaip tik reikštų jos demonopolizavimą, kita vertus, atsiradus rinkai, sujungimas nebebūtų toks reikšmingas.

„Išties būtų ne tokia didelė bėda (RST ir VST sujungimas). Svarbiausia, išlaikyti ir sukurti elektros rinką, kad visi vartotojai turėtų pasirinkimą. Tuomet sujungimas šių bendrovių praktiškai demonopolizuoja rinką, ypač jei gamyba ir perdavimas bus atskirtas. Rinkos atsiradimas reikštų, kad Lietuva gali pirkti ir kiekvienas vartotojas turi pasirinkimą, tai yra svarbiausia, ko Lietuva nepadarė per 20 metų", - spaudos konferencijoje antradienį sakė D.Grybauskaitė.

Anot jos, galimybė nuo kitų metų pirkti 35 proc. elektros aukcionu būdu yra pirmas žingsnis į rinkos atsiradimą ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos regione: „Aš tai labai sveikinu, todėl tokiame fone atsirandant rinkai sujungimas praktiškai reikšmės neturės".

Už alternatyvius energetikos šaltinius

D.Grybauskaitė pakartojo vis dar turinti abejonių dėl naujos atominės elektrinės Lietuvoje projekto. Jos teigimu, tik alternatyvūs energetikos šaltiniai, kuriuos Lietuva turi savo žemėje ir gelmėse, padės šaliai tapti energetiškai nepriklausoma šalimi.

„Iš tiesų abejonių turiu ir dabar, nes paskaičiavimai yra labai brangūs. Aišku, kad Lietuva kartu su kitomis Baltijos šalimis savo jėgomis tokios atominės elektrinės pastatyti negalės. Mums reikalingas ir investuotojas, kuris moka pastatyti, turi patirtį ir turi pinigus. Esu už tai, kad Lietuva išliktų mišrios energetikos šalimi. Būtina kurti tikrą, realią nepriklausomą energetiką per alternatyvių energetikos šaltinių vystymą", - kalbėjo prezidentė.

Kas yra „šalies oligarchizacija“?

Komentuodama, kaip jai sekasi kovoti su oligarchais, D.Grybauskaitė paaiškino, kad reiškia sąvoka „šalies oligarchizacija“.

„Šalies oligarchizacija reiškia susiliejimą - verslo, žiniasklaidos ir politikos - į vieną kamuolį sprendžiant savo siaurius interesus, kurie neatitinka nei valstybės raidos, nei jos piliečių interesų. Tokį fenomeną matome daugelyje mūsų veiklos sričių. Viena iš jų tai energetikos monopolizacija, kuomet monopolijų interesai sprendžia kainas ir mūsų vidaus ekonomikos ir žmonių gerbūvio smukimą. Pirmas sakinys ir buvo - energetikos demonopolizacija, tą ir darau", - kalbėjo šalies prezidentė.

Apie galimą RST ir VST sujungimą spalio pradžioje užsiminė energetikos ministras Arvydas Sekmokas. Be kita ko, jo nuomone, įmonių sujungimas galėtų išspręsti skirtingų RST ir VST tarifų klausimą.

Pastatyti maksimalios 3400 megavatų galios atominę elektrinę Lietuva planuoja iki 2018-2021 metų. Jėgainė būtų statoma dabartinės Ignalinos AE teritorijoje šiaurės rytų Lietuvoje, netoli Lietuvos ir Baltarusijos sienos.

Vykdant Lietuvos įsipareigojimus Europos Sąjungai dabar veikianti sovietinė ir Vakaruose nesaugia laikoma Ignalinos atominė elektrinė bus visiškai sustabdyta šių metų pabaigoje.


Šiame straipsnyje: RSTVSTsujungimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių