D.Grybauskaitė nepritaria prievartiniam kaupimui renovuoti daugiabučius (papildyta 13.10 val.)

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė nepasirašysianti įstatymo dėl įpareigojimo daugiabučių gyventojams kaupti lėšas būsimam renovavimui, jeigu toks bus Seime priimtas.

"Pirmiausia, prievartinio kaupimo neturi būti", - ketvirtadienį pareiškė valstybės vadovė.

Ji priminė, kad šiuo metu Civilinis kodeksas numato, jog bendrija gali priimti sprendimą dėl kaupimo renovacijai balsuojant daugiau kaip pusei visų gyventojų. "Tuo tarpu dabar Vyriausybės yra priimti pasiūlymai, kurie numato, kad tik ketvirtis gyventojų gali apspręsti, ką gali daryti trys ketvirčiai gyventojų", - pastebėjo D.Grybauskaitė.

"Tokiu pasiūlymų aš nepasirašysiu ir nepalaikysiu", - pridūrė ji.

Vyriausybė trečiadienį pritarė Civilinio kodekso pataisoms, numatančioms, kad tik ketvirtadalis daugiabučio bendrijos gyventojų gali nuspręsti prisiimti įsipareigojimus dėl lėšų kaupimo būsimai namo renovacijai. Šios pataisos pateiktos Seimui priimti.

Premjero Andriaus Kubiliaus įsitikinimu, surinkus rezervą daugiabučio remontams jo gyventojai tik laimėtų. Vyriausybės vadovas primena, kad ir dabar, neklausdamas gyventojų, namo administratorius imasi spręsti ištikusias rimtas problemas, o po to surenka pinigus.

"Aš tikrai nesiimčiau labai vertinti paties sprendimo. Aš tik norėčiau priminti, kad ir šiandien galioja tokia sistema. Jeigu daugiabučiame name įvyksta koks nors gedimas, pavyzdžiui, prakiūra namo stogas, tai namo administratorius neklausdamas gyventojų imasi tą namą remontuoti, kol vanduo neužliejo visų, ne vien tik ketvirto aukšto gyventojų. Po to prašoma tame name gyvenančių gyventojų susimokėti už remonto darbus", - sakė A.Kubilius ketvirtadienį interviu Žinių radijui.

Pasak premjero, dabar yra siūloma reguliariai rinkti įmokas, kad būtų sukauptas pinigų rezervas, kurį būtų galima po to panaudoti svarbiems namo remonto darbams. "Jis būtų nuolat kaupiamas, ir nuo to laimėtų tik visi gyventojai, nes prižiūrėti savo namą tai ne Vyriausybės, ne kokio nors administratoriaus, o pačių gyventojų atsakomybė", - sakė A.Kubilius.

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas tvirtino, kad "jokių privalomų, prievartinių kaupimų nenumatyta".

Pasak jo, pagal Seimui teikiamą įstatymo projektą Vyriausybė turės parengti pavydzinę tvarką, kaip daugiabučių bendrijos turės kaupti lėšas namo remontams ir renovacijai. "Pabrėžčiau, kad tai bus tik pavyzdinė tvarka. Gyventojai turės galimybę patys spręsti, kaip jiems pasielgti šiuo klausimu", - kalbėjo ministras.

"Taigi, jokios prievartos nėra. Tai laisvas priimto sprendimo traktavimas ir iš to išeinanti žmonių baimė", - pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių