D.Grybauskaitė: Lietuvai būtina galvoti apie atominės energetikos plėtrą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė tvirtina, kad Lietuvai būtina išlikti branduolinės energetikos šalimi ir tikisi, jog jau netrukus paaiškės strateginis investuotojas į Visagino atominę elektrinę (VAE).

„Lietuvai būtina galvoti apie atominės energetikos plėtrą“, - pareiškė valstybės vadovė savo antrųjų kadencijos metų proga antradienį surengtoje spaudos konferencijoje.

Ji pareiškė tikinti, kad dar šią vasarą bus galima kalbėti apie realų strateginį investuotoją į VAE statybas. Tuomet rudenį Seimas galėtų svarstyti pakeitimus Atominės energetikos įstatyme, kurie atvertų kelią investuotojo atėjimui į Lietuvą.

Vyriausybė ir Energetikos ministerija ne kartą sakė, kad dar liepą turėtų būti iš dviejų pretendentų parinktas strateginis investuotojas į VAE, su kuriuo būtų tęsiamos derybos dėl koncesijos sutarties pasirašymo. Į strateginius investuotojus pretenduoja Jungtinių Amerikos Valstijų ir Japonijos korporacijos „Hitachi“ bei „Westinghouse“.

„Be jokios abejonės, po tų perturbacijų, kurios įvyko šiemet Japonijoje, bet kuri šalis, kuri nori išlikti atominės energetikos šalimi, turės užtikrinti maksimalų atominės energetikos saugumą pagal aukščiausius standartus“, - pabrėžė Prezidentė.

„Noriu užtikrinti visus, kad Lietuvai atominė energetika neišvengiama, kol turime tik vieną tiekėją be alternatyvų, nuo kurio priklausomi esame 100 procentų, ypač dujų tiekimo srityje“, - pastebėjo D.Grybauskaitė.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
pasiskaitykite visiska nesamone : Tačiau, pasak prezidentės, realiai nepriklausomais tapsime tik pasistatę naują AE, nutiesę elektros jungtis su Švedija ir Lenkija. Na ką pasikartosiu : Lietuvai atominė elektrinė yra didžiausia žala , neskaitant to kad ankstesne neatsipirko ir atliekų saugojimui bus išleisti milijardai . Tiek kiek norima investuoti į atominę elektrinę o tiksliau į nusikalstamas grupuoptes kurios pelnysis iš statybų , tą visą sumą reikia investuoti į vėjo jėgainiu fabrikus ir atsinaujinančius šaltinius ir kad kekvienas gyventojas turėtu savo atsinaujinančios elektros energijos agregatą kuris būtu pagamintas lietuvoje , na ir aišku reikelingos baterijos elektros kaupimui ličio jonų ir tokios kaip kruonio hidro elektrinė aišku ją galimą dar ištobulinti . Tokiu būdu jei lietuvoje elektra būtu gaminama iš atsinaujinančių šaltiniu ir produkcija būtu gaminama lietuvoje joje neliktu bedarbių ---- o tai prezidente jai iškart mažų mažiausiai ų-ū problemų sprendimas --- bedarbystė , socialinės išmokos , socialinis , pensijos , enegretinė nepriklausomybė , netarnavimas gazpromui - jei aišku dirbat žmonėms ir leidžiat visiems atsijunkti kas nori nuo centralinio šildymo , na ir aišku jokio atomo ir jokių papildomų išlaidų . TAIP kad SIŪLAU PRIPAŽINT SUKLYDUS IR ATSISAKYTI REMTI ATOMĖS STATYBAS . o susikoncentruoti į tai kas parašytą - atsinaujinančius šaltinius ir elektros energijos kaupimą . ARBA linkiu gyventi prie atominės elektrinės ir ne" duok dieve ji sprogtu arba nuteketu radijacija .

Aldona

Aldona portretas
Išvalstybinus įmones, bei suniokojus gamybą, elektros energija tapo nereikalin ga. Populistai paskelbė blokadą.

Pamastymui

Pamastymui portretas
branduolinėse atliekose esantis radioaktyvus plutonis suskiltų iki žmogui nepavojingo lygio, reikia 240 tūkst. metų, t.y., ilgiau nei šioje Žemėje egzistuoja šiuolaikinis žmogus (apie 200 tūkst. metų). Absoliučiai niekas negali duoti jokių garantijų, kad šios medžiagos bus saugiai laikomos bent pirmus 100 metų, nekalbant apie visą laikotarpį. Todėl leisti branduoliniai pramonei toliau gaminti radioaktyvias atliekas - beprotiška ir žiauriai neatsakinga. Galutinai laidojant radioaktyviųjų atliekų kapinyne, radioaktyviosios atliekos turi būti apskaitomos ir nuolat stebimos bei apsaugotos nuo galimo žmogaus kišimosi ir natūralių gamtos veiksnių įtakos. Saugomos RA, tokios kaip uranas ar plutonis, gali būti panaudotos atominių bombų gamybai. Kelių kilogramų šių medžiagų užtenka pagaminti bomboms, panašioms į per Antrąjį pasaulinį karą naudotoms Japonijai bombarduoti. Netgi nedidelis kiekis radioaktyvių medžiagų iš RA kapinyno (ar saugyklos) yra pakankamas pagaminti vadinamąją „purvinąją bombą", kuri gali užteršti visą miestą. Sprendžiant šią problemą, branduolinė pramonė siūlo saugoti RA kapinynus ir saugyklas ateinančius 300 metų (geriausiu atveju). Deja, likusiems 239 700 metų jokio pasiūlymo, užtikrinančio saugumą, nėra. Kelios šalys bandė rasti tinkamą vietą RA saugojimui ir laidojimui. Deja, mokslas nėra pagrindinis kriterijus, pagal kurį priimamas sprendimas. Dažniausiai parenkamos vietos, dėl kurių naudojimo kyla mažiausiai visuomenės pasipriešinimo, o ne tos, kurios geriausiai tinka dėl savo geologinių savybių. Apart kelių išimčių, vieta RA kapinynui ar saugyklai parenkama šalia esamų AE. Taip nutiko ir su mažai bei vidutiniškai radioaktyvių atliekų saugykla šalia Ignalinos atominės elektrinės Lietuvoje.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių