D.Grybauskaitė: fiskalinė drausmė ir atsakomybė Lietuvai tinka

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė prognozuoja, kad Lietuva prisijungs ne prie visų Europos fiskalinės drausmės sutarties nuostatų, tačiau laikysis pagrindinių joje keliamų tikslų.

„Esminiai dalykai yra aptarti. Daugelis valstybių turbūt tam pritars. Be abejo, Jungtinė Karalystė, gal dar kas nors turės daugiau techninio charakterio pastabų. Kaip ir mes, Lietuva, prisijungsime ne prie visų sutarties pozicijų - prie kai kurių prisijungsime, kai tapsime euro zonos nariais. Pavyzdžiui, partnerystės programos ar dar kokie nors elementai, kurie reikalauja labai daug ataskaitų, biurokratinės priežiūros. Išties mes neskubėsime su tuo. O esminiai dalykai, tai fiskalinė drausmė, atsakomybė - šitai mums tinka. Mes šių visų principų laikomės ir dabar“, - Lietuvos radijui iš Briuselio sakė D.Grybauskaitė.

D.Grybauskaitė pirmadienį Briuselyje dalyvauja neformaliame Europos Vadovų Tarybos posėdyje, kuriame turėtų būti pritarta Europos finansinės drausmės sutarčiai. Taip pat svarstomos priemonės Europos ekonomikos augimui ir užimtumui skatinti.

Europos Sąjungos (ES) fiskalinį paktą viejų šalių užsienio reikalų ministrai jau išvadino laiko švaistymu ir žalinga sutartimi. Suomijos diplomatijos vadovas Erkki Tuomioja, duodamas interviu dienraščiui „Financial Times“, pareiškė, kad šį susitarimą laiko „geriausiu atveju būtinu, o blogiausiu atveju - žalingu“. Tuo tarpu Liuksemburgo užsienio reikalų ministras Jeanas Asselbornas, kalbėdamasis su Vokietijos savaitraščiu „Der Speigel“, planuojama ES susitarimą vadino tuščiu laiko švaistymu.

Keli kiti pareigūnai Briuselyje ir kitur įsitikinę, jog Europa neturėtų švaistyti laiko, derindama savo fiskalines taisykles tuo metu, kai skolų krizė grasina visą žemyną nugramzdinti į recesiją.
Europos Komisija, kuri jaučiasi esanti atribota nuo derybų dėl šios sutarties, žvelgia į ją be didesnio entuziazmo, o aukšti Europos Parlamento pareigūnai taip pat sako turintys rimtų abejonių.

Tuo tarpu profsąjungos įsitikinusios, kad šis fiskalinis paktas sukels labai aiškių padarinių ir vasario 29-ąją planuoja surengti „Europos veiksmo dieną“, siekiant atkreipti dėmesį, kad naujosios taisyklės „oficialiai įtvirtins griežtą taupymą“.
Pagal pirminį projektą, planuojama, kad sutartis įsigaliotų 2013 metų sausio 1-ąją.


Šiame straipsnyje: Dalia Grybauskaitėfinansai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių