D.Grybauskaitė: ES bus prašoma remti nepriklausomos Baltijos šalių energetikos rinkos kūrimą

Baltijos šalys suinteresuotos energetikos rinkos nepriklausomybe ir jos kūrimo finansavimu iš Europos Sąjungos fondų, trečiadienį pareiškė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

"Nusprendėme pavesti Vyriausybėms pavesti sudaryti projektų sąrašą, kuriuo galėtume siekti Europos Sąjungos finansavimo", - spaudos konferencijoje po susitikimo su Estijos ir Latvijos prezidentais Tomu Hendriku Ilvesu ir Valdžiu Zatleru Vilniuje sakė D.Grybauskaitė.

Ji išsamiai nepaaiškino, kokie tai galėtų būti projektai.

"Iš tiesų svarbiausia yra politinis apsisprendimas, kad tai turime daryti kartu. Tikrosios derybos dėl naujosios finansinės perspektyvos prasidės tik tuomet, kai Europos Komisija pateiks naują finansinę perspektyvą - 2011 metais. Bet iki to laiko mes jau turime būti pasiruošę ginti savo pozicijas ir apsispręsti, kas tikrai būtų vertinga visoms trims. Tiesiog šiandieną yra sutarta, kad tokie pavedimai bus duoti ir mūsų padėjėjams, ir Vyriausybėms", - teigė šalies vadovė.

Premjeras Andrius Kubilius trečiadienį žurnalistams sakė, kad pagrindiniai projektai yra seniai žinomi.

"Tai ir tų pačių (elektros - BNS) tiltų statybai, nors ir dabar jiems numatyta tam tikra dalis, bet galbūt galima ir daugiau gauti. Šalies to aš ypatingai pabrėžčiau dujų infrastruktūros plėtojimą ir jos sujungimą su Vakarų sistemomis. Gal tai yra ir tolimesnės ateities klausimas, bet taip pat labai svarbus mūsų elektros sistemų, kurios dabar jungiasi į bendrą Baltijos šalių sistemą, jų perjungimas į sinhronizaciją su europietiška sistema. Tai pareikalaus, be abejo lėšų, ir būtų gerai, kad Europos Sąjunga padėtų spręsti ir mūsų izoliacijos, ir neeuropietiškos sinchronizacijos problemą", - teigė premjeras.

D.Grybauskaitė anksčiau yra pareiškusi, kad Baltijos šalių energetiniam saugumui užtikrinti reikia ne tik elektros jungties į Švediją, bet ir bendros rinkos. Tam reikia stiprinti elektros tinklus tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje.

516-738 mln. eurų (1,8-2,5 mlrd. litų) vertės elektros jungtį tarp Lietuvos ir Švedijos "NordBalt" Baltijos jūros dugnu tikimasi nutiesti iki 2016 metų. Tikimasi, kad Europos Komisija (EK) elektros jungties finansavimui skirs jau pažadėtus 175 mln. eurų (604 mln. litų).

Maždaug 300 mln. eurų (1,036 mln. litų) vertės 1000 megavatų galios Lietuvos ir Lenkijos elektros tiltas "LitPolLink", planuojama, bus nutiestas iki 2015 metų, o Lietuvos investicijos į jį sieks apie 329 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių