Derybų su „Gazprom“ rezultatų nei premjeras, nei energetikos ministras nekomentuoja

Nei premjeras Andrius Kubilius, nei energetikos ministras Arvydas Sekmokas nekomentuoja trečiadienį Maskvoje įvykusio antrojo Rusijos koncerno "Gazprom" ir Energetikos ministerijos atstovų susitikimo, kuriame derėtasi dėl palankesnės dujų kainos Lietuvai bei bendrovės "Lietuvos dujos" valdomų magistralinių dujotiekių atskyrimo.

Premjeras tikisi "tinkamų sprendimų", ministras sako, kad "Gazprom" padaryta 15 proc. nuolaida būtų puikus rezultatas.

"Tikiu, kad bus rasti tinkami sprendimai", - ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė A.Kubilius.

"Mūsų nuostata ta, kad Lietuvai kaina (dujų - BNS) turėtų būti teisinga, tai matau, kad kaina turėtų būti palyginama su Latvijos ir Estijos kaina. Galėtų būti ir 15 proc. nuolaida. Tai būtų pats geriausias rezultatas", - sakė A.Sekmokas.

Pasak jo, mažesne kaina dujas Lietuvai "Gazprom" galėtų pradėti tiekti jau šiais metais: "Šiemet, aš manau, kad mes turėsime teisingą kainą".

Paklaustas, ar pigesnės dujos pasieks Lietuvą iki naujo šildymo sezono, A.Sekmokas atsakė tikįs, kad taip ir bus.

Anksčiau ketvirtadienį Seime parlamentarams ministras tvirtino matąs prielaidų Lietuvai ir "Gazprom" pasiekti susitarimą dėl palankesnės dujų kainos.

A.Sekmokas pabrėžė, kad Lietuva prieš "Gazprom" dar nėra pradėjusi teisminių procesų: "Mes nesame teisiniuose procesuose kol kas - nei "Gazprom", nei mes dėl tarpusavio santykių į teismą ar arbitražą nesikreipėme, todėl tokio ginčo šiai dienai nėra".

Pasak jo, visi Lietuvos ir "Gazprom" ginčai ir pozicijų išsiskyrimas kilo dėl to, kad Lietuva turi įgyventinti Europos Sąjungos (ES) reikalavimus dujų sektoriuje, ir "Gazprom" įsipareigojimo Lietuvai dėl sąžiningų kainų.

Rusijos portalo "Svobodnaja pressa" duomenimis, Lietuva už "Gazprom" tiekiamas dujas šiuo metu moka brangiau nei kitos Europos Sąjungos šalys. Lietuva pirmąjį ketvirtį mokėjo 367 JAV dolerius, Estija - 309 dolerius, Latvija - 310 dolerių, Lenkija - 311 dolerių.

Lietuvos Vyriausybei pasiūlius derėtis dėl dujų kainos Lietuvai bei trečiojo ES energetikos paketo įgyvendinimo, Rusijos koncerno "Gazprom" ir Energetikos ministerijos atstovai trečiadienį susitiko Maskvoje ir, pasak "Gazprom", šalys susitarė toliau tęsti "draugiškas" derybas.

Energetikos ministerija, valdanti 17,7 proc. "Gazprom" ir Vokietijos "E.ON Ruhrgas" kontroliuojamos bendrovės "Lietuvos dujos" akcijų, kaltina "Gazprom" pažeidus "Lietuvos dujų" privatizavimo sutartį, nustatant dujų kainą, ir pasiūlė pažeidimą ištaisyti.

Be to, šių metų vasarį Energetikos ministerija kreipėsi į Lietuvos teismą, prašydama pradėti bendrovės "Lietuvos dujos" ir jos valdymo organų veiklos tyrimą.

Be to, Energetikos ministerija pateikė skundą Europos Komisijai ir prašo įvertinti, ar "Gazprom" veiksmai atitinka ES konkurencijos teisės reikalavimus, įtariant, jog jis piktnaudžiauja dominuojančia padėtimi ir taiko diskriminacines kainas Lietuvai.

Vienas "Gazprom" vadovų V.Golubevas praėjusią savaitę Maskvoje pareiškė, kad bylinėsis su Lietuva dėl situacijos, susijusios su "Lietuvos dujomis". Jo žodžiais, Lietuva pralaimės bylą, nes koncernas nepažeidė savo įsipareigojimų - dujų kainų formulei Lietuvos Vyriausybė esą pritarė 2008 metais, iki trečiojo ES energetikos paketo taikymo.

Energetikos ministerija ir "Lietuvos dujų" valdyba akcininkams siūlo visiškai skirtingus nutarimų projektus kitą savaitę įvyksiančiam metiniam susirinkimui. Įmonė pernai uždirbo 159,715 mln. litų grynojo pelno, tačiau Energetikos ministerija siūlo dividendų nemokėti.

Tuo tarpu "Lietuvos dujos" valdyba įmonės akcininkams siūlo iš 2010 metais uždirbo pelno dividendams mokėti skirti 120 mln. litų.

Lietuvos Vyriausybei priklauso 17,70 proc. "Lietuvos dujų" akcijų, Rusijos koncernui "Gazprom" - 37,06 proc., Vokietijos "E.ON Ruhrgas International" (38,9 proc. akcijų).

"Lietuvos dujų" akcijos kotiruojamos "Nasdaq Omx" Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše.


Šiame straipsnyje: GazpromArvydas Sekmokas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių